Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank tavaly: 15,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, a bank minden eddiginél sikeresebb évet zárt – jelentette be Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója Budapesten.

Hozzátette: a bank már 2015-ben is nyereséges évet zárt, az idei nyereség az alacsonyabb kockázati költségek, és a 21 százalékkal alacsonyabb működési kiadásoknak köszönhetően duplázódott meg. A működési bevételek 78,0 milliárd forintot, a működési költségek 44,2 milliárd forintot tettek ki. A VISA-értékesítéshez kapcsolódó rendkívüli bevételek 1,9 milliárd forintot tettek ki. A portfólió-tisztítási stratégiával a nem teljesítő hitelek állománya több mint 40 százalékkal, 99 milliárd forinttal csökkent 133 milliárd forintra – ismertette. Kitért arra, hogy a kamatlábak folyamatos csökkenése miatt a nettó kamateredmény 10 százalékkal, 34,4 milliárd forintra csökkent. 
    
A tervek között ismertette: a digitális szolgáltatások fejlesztését tovább erősítik, kiemelt figyelmet fordítanak a költséggazdálkodásra. A kockázati költségek várhatóan alacsonyak maradnak a közeljövőben, a jól megképzett céltartalék, magas fedezettségi arány, és az új jól teljesítő hiteleknek köszönhetően – mondta. A bank jó úton halad, hogy a legjobb ügyfélkapcsolatokat kínáló bank legyen Magyarországon.
    
Bejelentette: lemond a vezérigazgatói tisztségéről, utóda Zolnai György lesz május elsejétől.
    
Elmondta: idén gyorsuló gazdasági növekedést várnak Magyarországon, amely elérheti a 4 százalékot is, de 3 százalék feletti lesz, emellett növekvő lakossági fogyasztás és pozitív beruházási fordulat várható. A forint euró árfolyama stabil marad, egy euró 310-315 forint között mozoghat. Az első kamatemelés várakozásaik szerint 2019-ben jöhet, addig laza monetáris kondíciók várhatóak.
    
Kementzey Ferenc, a bank vállalati és pénzügyi intézményekért felelős vezérigazgató-helyettese a kiegyensúlyozott növekedés évének nevezte a tavalyit. A vállalati jól teljesítő hitelek állományát 20 százalékkal növelték, a bank sikeresen teljesítette az MNB piaci hitelprogramjában szereplő elvárásokat a kkv hitelállomány növelése érdekében, az új hitelkihelyezés a kkv területen 13 százalékkal nőtt.
    
Ralf Cymanek, a lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettes kiemelte: a bank továbbra is a 3 legnagyobb bank között van Magyarországon, a prémium szegmensben több mint 32 ezer ügyféllel. A private bankingben 435 milliárd forint ügyfélvagyont kezeltek. Az új lakossági hitelek folyósítása, a személyi kölcsön állománya 19 százalékkal nőtt tavaly, a jelzáloghitelek értéke 68 százalékkal emelkedett.
    
A bank mérlegfőösszege 1 százalékkal 1987 milliárd forintra emelkedett, a teljesítő ügyfél hitelek 11 százalékkal 813 milliárd forintra nőttek.
    
A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb derivatív forgalmát a Raiffeisen Bank érte el 2016-ban 39 százalékos piaci részesedéssel.

MTI