Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Hosszú távú, fenntartható fejlődésre kell berendezkednie az országnak, és nem arra koncentrálnia, hogy továbbra is 4-5 százalékkal emelkedjen évente a bruttó hazai termék (GDP) – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egyes közgazdászok szerint már tapasztalhatók a következő gazdasági válságra utaló jelek. Csath Magdolna kifejtette: a pesszimisták válságról beszélnek, mások pedig azt mondják, az eddigi konjunktúra lassul majd, és kicsit alacsonyabb szinten „állnak be” a növekedési adatok. 

Az a fontos – tette hozzá -, hogy a viszonylag bizonytalanná váló világban – ahol sok a kockázati tényező – stabilitásra, fenntarthatóságra, hosszú távú fejlődésre rendezkedjen be az ország. Jelezte: a válságálló képesség is nagyon fontos ebben a gazdasági környezetben.

A szakértő szerint az államnak ehhez sok eszköze van, példaként a fiskális eszközök mellett a kisvállalkozások helyzetbe hozását és a regionális különbségek csökkentését említette.