Ma már túlzott eladósodás nélkül is saját lakáshoz juthatnak a családok

Ma már biztosra vehető, ha nincs 2010-ben kormányváltás, annak beláthatatlan következményei lettek volna a devizahitel-csapdában vergődőkre nézve. A kabinet az elmúlt években mindent megtett, hogy megmentse a bajbajutottakat.

Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek következtében a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett. A 2008-as gazdasági válság miatt több százezer magyar család került kilátástalan helyzetbe, sokakat a kilakoltatás veszélye fenyegetett. A szocialista kormány semmilyen támogatást nem adott nekik. Az egyik bajba jutott devizahiteles például 2007 nyarán vett fel 11,9 millió forint svájcifrank-alapú hitelt. 2009 közepéig fizette az eleinte havi nagyjából 90 ezer forintos, majd az egyre nagyobb törlesztőrészletet. 2009 közepétől halasztott tőketörlesztést kért, így 10-15 ezer forinttal kevesebb lett az akkorra már 180 ezerre kúszó havi törlesztője, amit 2010 elejétől már egyáltalán nem tudott fizetni.

A 2010-es választásokat követően a Fidesz–KDNP-kormány első intézkedéseként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, bevezette az árfolyamgátat és lehetővé tette a végtörlesztést. Amellyel nemcsak azért volt érdemes élni, mert az adós korrekt és fix árfolyamon fizethette vissza a hitel fennmaradó részét, hanem azért is, mert így egyszer s mindenkorra megszabadult a meredeken növekvő banki terhektől. 2012. február végén lezárult a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetősége, s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közzétette a végleges adatokat. Ezek alapján 169 256 devizahitel-szerződést végtörlesztettek 1354,4 milliárd forint értékben, az árfolyamváltozás hatását kiszűrve a végtörlesztés így 23,3 százalékkal csökkentette a hazai deviza-jelzáloghitel állományát.

Akinek nem volt lehetősége a végtörlesztésre, de a növekvő terheket sem bírta már tovább, annak az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül létrehozott Nemzeti Eszközkezelő (Net Zrt.) jelentette a megoldást. Az állam megvásárolta, majd a tulajdonosnak méltányos bérleti szerződés keretében bérbe adta otthonát, több százezer embert mentve meg a fenyegető kilakoltatástól. A program 2012-es indulásától idén márciusig a Net Zrt. összesen több mint huszonkilencezer lakóingatlant vásárolt, és több mint negyvenezer kérelmet fogadott be.

A kormány 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a hitelek forintra váltása és a bankok elszámoltatása. A kabinet és az Országgyűlés döntéseinek köszönhetően a hiteleseknek visszajártak azok az összegek, amelyeket a bankok az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamrésekkel tisztességtelenül vettek el. Egyúttal bevezették a magáncsőd intézményét is a legnehezebb helyzetben lévő adósok számára.

A kormány legújabb intézkedéseinek köszönhetően a családok ma már jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakások vásárlása esetén is: a csok segítségével túlzott eladósodás nélkül is saját lakáshoz juthatnak. A program 2015-ös indulása óta több mint ötvenezer család igényelt otthon­teremtési támogatást, s 2016-ra megduplázódott a kiadott építési engedélyek száma is.