Minden évben bővültek a családok támogatásai az elmúlt nyolc esztendőben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a gyereknap alkalmából tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Rétvári Bence elmondta: 2010-ben a családok mintegy ezermilliárd forintot kaptak, ez az összeg az idei évre megduplázódott. 
    
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány számára mindig a családok voltak az elsők, és ha a gazdaság jól teljesített, a családok juthattak először támogatáshoz. 
    
„Büszkék vagyunk arra, hogy Európa egyik legkiterjedtebb családtámogatási rendszere a magyar, ez azért történhetett meg, mert mindig a családok álltak az első helyen” – tette hozzá.
    
A mostani ciklusban is ez áll a fókuszban – mondta Rétvári Bence -, hozzátéve, a kormány szeretné tovább bővíteni, újabb elemekkel kiegészíteni a családok támogatását, ezért akciótervet dolgoznak ki, amely további segítséget nyújthat az érintetteknek.
    
A tervet a magyar családokkal együttműködésben alakítják ki, ezért lesz fontos a nemzeti konzultáció, amelynek egyik fő célja, hogy bevonják az az érintetteket a párbeszédbe.
    
Úgy fogalmazott: „A családok a mi szövetségeseink, Magyarország jövőjének zálogai. Ahol születnek gyerekek, annak a nemzetnek van jövője, (…) ez a világtörténelemben mindig így volt, most is így lesz.” Ezért fontos, hogy a családok a nemzeti konzultáció során közvetlenül és részleteiben is beleszólhatnak a kormány családtámogatási politikájába – emelte ki.
    
A kormány intézkedéseinek köszönhetően nagyon sok támogatást kaptak már eddig is a családok – mondta az államtitkár, ezek között említve a gyermekek után járó adókedvezményt, az otthonteremtési kedvezményt, és a gyed extrát.