Orbán Viktor miniszterelnök szerint mióta nincs „ellenzékben” a Magyar Nemzeti Bank (MNB), azóta látványos a gazdasági fejlődés.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő ezt hétfőn Budapesten, az MNB szervezésében megrendezett Lámfalussy-konferencián mondta.

Amikor a jegybank „ellenzékben” volt, amikor két különböző irányba húzott a politika és a pénzügyi világ, Magyarország sokat szenvedett, feleslegesen – fogalmazott Orbán Viktor.

Ám mióta a nemzeti bank keresi az együttműködést a mindenkori politikai vezetéssel, azóta látványos a gazdasági fejlődés – mondta.

Szabad magunkat az első helyre tenni

Orbán Viktor miniszterelnök nagy változásként értékelte az új amerikai elnök, Donald Trump azon kijelentését, amely szerint minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre.

A kormányfő a hétfői budapesti Lámfalussy-konferencián úgy vélekedett, hogy ez a mondat korábban nem hangozhatott volna el. Értékelése szerint ez a kijelentés Trumptól azt jelenti, hogy a bilaterális korszak köszöntött be.

„Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék” – kommentálta az új amerikai elnök szavait Orbán Viktor.

Szerinte a bilaterális megállapodások előtt nyílik meg a tér a katona- és a gazdaságpolitikában is.

Európának el kell eresztenie a föderalizmus illúzióját

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európának el kell eresztenie „a föderalizmus illúzióját”, és többpólusúvá kell tenni a kontinenst.

A kormányfő a hétfői budapesti Lámfalussy-konferencián azt mondta: az európai kontinens egyre gyengébb, lassan már a regionális szereplő státuszáért is meg kell küzdenie. Európa nem tudta megvalósítani nagy céljait, például az euróval, az európai biztonságpolitikával és az eurázsiai gazdasági térséggel kapcsolatban sem – hívta fel a figyelmet.

Szerinte ennek oka, hogy Brüsszel „egy utópia rabja lett”, amit úgy hívnak, a nemzetek feletti Európa. Márpedig nincs európai nép, hanem európai népek vannak – hangoztatta.

A miniszterelnök kiemelte, hogy új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal a „hamvába halt” szabadkereskedelmi megállapodás helyett, az ugyanis nem jön létre.

Megállapodást kell kötni továbbá Kínával, és újra elő kell venni Oroszország kérdését is – sorolta Európa teendőit, ezek között említve az európai védelmi szövetséget is.

MTI