Elérhetővé válhatnak októbertől a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek a bankoknál, mert a jegybank módosította a minősítési keretrendszert. Az újonnan kötött, éven túli kamatperiódusú lakáshitel-szerződéseinek csaknem hatvan százaléka fogyasztóbarát konstrukció.

Fotó: ShutterStock

Október 1-jétől megkezdhetik a hitelintézetek a 15 évre fixált kamatú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) forgalmazását, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek megfelelően módosította a fogyasztóbarát lakáshitelek keretrendszerét. A cél a hosszú távon biztonságos jelzáloghitelek elterjedésének további ösztönzése, amelyek kiszámíthatóságát a minél hosszabb kamatrögzítés garantálja.

E lakáshitelek – alacsonyabb kamatkockázatuknak köszönhetően – a szintén októbertől alkalmazandó, a kamatperiódusok szerint megkülönböztetett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) számításánál is a legkevésbé kockázatos termékek közé sorolandók – tájékoztatott a jegybank.

Közölték, októbertől a bankok már nem kínálhatják eddigi, hároméves kamatperiódusokban rögzített kamatozással rendelkező MFL konstrukciókat. Ezen termékek részesedése meglehetősen alacsony volt, a legutóbbi, 2018. júniusi adatok szerint az újonnan folyósított fogyasztóbarát lakáshitelek több mint 95 százaléka ennél hosszabb kamatrögzítésű. Az eddig megkötött hároméves MFL konstrukciók feltételei a megkötött ügyfélszerződések szerint változatlanok.

Csökkent a THM

Az MNB által bő egy éve létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítési rendszer keretében a forgalmazó hitelintézetek 2018 július végéig mintegy 178 milliárd forint minősített lakáshitelt folyósítottak, s csaknem 16 ezer ügyfélszerződést kötöttek. Jelenleg immár a hazai bankok, takarékszövetkezetek által havonta kihelyezett összes éven túli kamatperiódusú lakáshitel csaknem hatvan százaléka MFL minősítésű konstrukció.

Bővebben a témáról itt olvashat.