Az építőiparban 1243 új cég jött létre az idén a harmadik negyedévében, 25 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – közölte az Optenaz MTI-vel.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A céginformációs szolgáltató pénteken közölt adatai szerint az építőipari cégek száma így már megközelíti az 51 ezret. A vállalkozások mellett az ágazatban jelen van mintegy 44 ezer egyéni vállalkozó is.  

A bővülést a termelés felfutásával magyarázzák, emlékeztetve, hogy júliusban 38, augusztusban 24 százalékkal volt magasabb az építőipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva.

A lendület várhatóan még egy ideig tovább fogja lökni az ágazatot. Ezt leginkább a szerződésállomány növekedése támasztja alá, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az építőipari szerződések volumene augusztusban 58,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – írták.

Ugyanakkor rámutattak: az új szerződések volumene hónapról hónapra meghaladja ugyan az egy évvel korábbit, de rendkívüli hektikusság jellemzi, hiszen júliusban még 70,3 százalékkal, de augusztusban már csak 4,3 százalékkal nőtt az új szerződések értéke az előző év azonos időszakához képest. 

A közleményben kifejtik: az építőipar rendkívül tőkeigényes szektor, a magyar vállalkozások jelentős része viszont likviditási problémákkal küzd, és egy ilyen kiélezett helyzetben a nagy volumenű keresleti hullámzások erősen veszélyeztetik a gazdasági szereplőket. Ehhez társul az építőipar általánosan magas cégfluktuációs szintje, 2018 harmadik negyedévében 1002 építőipari vállalkozás szűnt meg.

Az Opten rámutat: az új szereplők 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, így jelentős szerepcsere nincs az ágazatban, de mégis tömegével szűnnek meg és alakulnak vállalkozások. A negyedév  három hónapja alatt közel 2300 építőipari vállalkozás ellen indult végrehajtás, tehát az ágazati szereplők 5 százalékának komoly fizetési nehézségei vannak. Mivel az ágazatban a beruházási láncok igen hosszúak is lehetnek, így a fizetési problémák a vállalkozások jelentős részére kihatnak – olvasható a közleményében.