A feltörekvő piacok devizái kiemelt célpontjai a pénzügyi befektetőknek. A magyar fizetőeszköz rövid kilengést követően stabilizálódni látszik a 320-as árfolyam körül. Az ország gazdasági teljesítménye alapján ugyanakkor jóval erősebbnek kellene lenni a forintnak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Spekulánsok állnak a forint elleni támadás mögött, mondta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az MBN által kiadott adatokra és az által megkérdezett devizapiaci kereskedőkre hivatkozva. A szakújságíró kiemelte, hogy a magyar forintot már a nemzetközi piacokon nem igazán jelentős összegnek számító 50-100 milliárd forinttal is meg lehet támadni.

Hozzátette, hogy összességében mintegy 800 milliárd forintnyi összeg mozdulhatott meg a forint elleni spekuláció kapcsán. Ez azonban nem csak a magyar fizetőeszközt, hanem szinte az összes feltörekvő piaci devizát érintette – hívta fel a figyelmet Szajlai Csaba. Mint fogalmazott: sokan arra játszanak, hogy ezek a pénznemek még inkább veszíteni fog az értékükből.

A Figyelő főszerkesztő-helyettese igyekezett leszögezni, hogy a magyar forintnak a hazai gazdaság biztos alapjait figyelembe véve inkább erősnek kellene lenni, amit e az OTP Bank csinált által készített felmérés is alátámaszt. Hangsúlyozta, hogy 305-310 forint körül euróárfolyam lenne a reális, semmint a mostani 320 fölötti.

Pontosan nem lehet tudni, hogy kiáll a spekuláció háttérben, vélhetően különböző pénzügyi befektetők, devizapiaci kereskedők, de Szajlai Csaba emlékeztetett, hogy Soros György is utazott ilyen ügyletekben korábban. A forint értékvesztéséből sokan jól járnak, mutatott rá a szakújságíró.

A magyar államadósságnak még mindig van egy 25 százalékos deviza aránya, így ez elég érzékenyen érinti az államot. A magas árfolyam ugyanakkor kedvező az exportra termelő cégek számára, és a külföldi turisták is többet költenek, jegyezte meg a Figyelő főszerkesztő-helyettese.

Szajlai Csaba úgy látja, hogy a fő gondot forint árfolyamának jelenlegi kiszámíthatatlansága okozza. Elemzésekre hivatkozva elmondta, hogy rövid távon komoly javulásra nem lehet számítani, marad a 320 körüli érték.

A spekulánsok automatikusan jobban támadják a feltörekvő piaci devizákat, mivel nincs mögöttük egy olyan védelem, mint amilyet az Európai Jegybank jelent. Az euró jövőbeli bevezetése kapcsán emlékeztetett, hogy Magyarország erre kötelezettséget vállalt.

A formálódó versenyképességi javaslatok különböző komponensei között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről jelentkezik is az euró bevezetésének pártolása. Az ehhez szükséges három feltétel közül azonban még csak kettőt teljesítünk, így erről csak azután érdemes beszélni, ha a kedvező államháztartási hiány és az infláció mellett az államadósságot is megfelelő mértékben tudjuk csökkenteni.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.