A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság növekedése előretekintve is stabil és az ágazatok széles körére kiterjedő – mondta Varga Mihály az OECD legfrissebb prognózisát értékelve a Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint.  

Fotó: MTI/Mónus Márton, archív, illusztráció

A tárcavezető szerint a minimálbérek jelentős emelkedése, a foglalkoztatás gyors bővülése az erős lakossági bizalommal párosulva megalapozza a fogyasztás folytatódó növekedését. Az élénk munkaerő-kereslet következtében a bérek emelkedése idén is kétszámjegyű lehet, az EU-n belül a legalacsonyabbak közé tartozó munkanélküliség pedig tovább mérséklődhet.

Varga Mihály megjegyezte, hogy a szervezet a visegrádi országok számára is dinamikus, az eurózóna átlagát jelentősen meghaladó növekedést jelez előre.

A tárcavezető a közmédia tudósítójának nyilatkozva Párizsban – ahol a nemzetközi szervezet értekezletén vett részt – hangsúlyozta, hogy az OECD becslése a kormányénál is derűlátóbb. Az éves előrejelzés alapja – mint mondta – az első negyedév kedvező növekedési adata lehet.

Az OECD a Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő prognózisának legfrissebb, szerdán megjelent kiadványában javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését. A párizsi székhelyű szervezet az előző, novemberben kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,8 százalékponttal, 3,6 százalékról 4,4 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2019-as növekedési előrejelzést pedig 2,8 százalékról 3,6 százalékra emelte.

A kormány az április végén publikált konvergenciaprogramjában 4,3 százalékos idei és 4,1 százalékos jövő évi növekedéssel számolt.