A növekvő igényekhez igazodva a kormány százmilliárd forintot különített el erre a fejlesztési időszakra a bölcsődék és óvodák kapacitásának bővítésére, új intézmények létesítésére, illetve a meglévők korszerűsítésére – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság – és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

Fotó: mti, archív, illusztráció


 

Novák Katalin azt követően beszélt a kisgyermekes családokat érintő döntésről, hogy részt vett a ráckevei Szivárvány óvoda új épületrészének átadási ünnepségén.
    
Az államtitkár a Pest megyei településen megvalósult projektről szólva kifejtette: az új épületrészben ötven pluszférőhelyet alakítottak ki 75 millió forintos állami támogatásból, amelyhez a ráckevei önkormányzat 20 milliót tett hozzá. A rendelkezésre álló pénzből eszközbeszerzésre is futotta.
    
A város növekvő gyermeklétszáma miatt indokolttá vált óvodabővítés azért is fontos, mert az intézmény integrált nevelést valósít meg, bölcsőde és iskola közelében helyezkedik el, és jelentősen könnyíti a környéken lakó kisgyerekes családok életét – közölte Novák Katalin.
    
Hozzátette, örvendetes, hogy országszerte egyre több óvodai férőhely létesül, illetve új intézmény épül, így nő azoknak a családoknak a száma, amelyek közvetlenül a lakhelyük mellett járathatják óvodába gyermekeiket. A közép-magyarországi régió dinamikus fejlődésével együtt járó növekvő gyermeklétszám, illetve fokozott igény miatt a ráckeveihez hasonló beruházások külön is említést érdemelnek – jegyezte meg.
    
Az államtitkár kiemelte: országos szinten a 380 ezer óvodai férőhelyre 320 ezer kisgyerek jut, tehát az igényeket bőven ki tudják elégíteni, csupán a területi elosztáson van még mit javítani, hogy helyben biztosítani lehessen a szükségletnek megfelelő igényt (jelenleg az érintett korosztályhoz tartozók több mint 99 százaléka jár óvodába). 
    
A közeljövőben a bölcsődei férőhelyek száma is nő a jelenlegi 50 ezerről 60 ezerre, miután – egyebek mellett a gyed extra bevezetésének köszönhetően – mind több kismama szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta Novák Katalin.

(MTI)