Újabb, 9,2 milliárd forintos beruházást indít a japán Bridgestone Tatabányán, ehhez a magyar kormány 826 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Fotó: MTI/Soós Lajos

A miniszter kiemelte, a gumiabroncsokat gyártó vállalat a legmodernebb digitális technológiával dolgozik, a beruházás pedig a magyar gazdaság gerincét adó autóiparnak jelent újabb beszállítói kapacitást és 100 új munkahelyet hoz létre.

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. elnöke és ügyvezető igazgatója elmondta: a beruházás keretében új, 10 ezer négyzetméteres raktárt építenek, valamint további kapacitás-bővítést hajtanak végre, amellyel abroncsgyártási kapacitásukat 2020-ra évi 7,2 millióra bővítik.

Szijjártó Péter a beruházás jelentőségével kapcsolatban hangsúlyozta: a vállalat teljesen új, digitális gyártástechnológiát telepít, ami segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság exportorientált, teljesítményét nagy mértékben meghatározza a kivitel alakulása, a Tatabányán előállított termékek 99 százalékát pedig exportálják.

A Bridgestone jelenleg 1200 hazai munkavállalónak biztosít munkát, ami a beruházással 1300-ra nő majd – tette hozzá. A külgazdasági miniszter kitért arra is, hogy prémium kategóriás autókhoz szállítják a gumiabroncsokat Tatabányáról.

A Bridgestone tatabányai tevékenységével, illetve a bővítéssel a hazai kis- és középvállalkozások is sokat nyernek, a vállalatnak 750 magyar beszállítója van – emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: jövőre ünneplik a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját.

Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon, az itt működő mintegy 170 japán cég több mint 25 ezer embernek ad munkát. A magyar kormány hét japán vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, köztük van a Bridgestone is – ismertette.

Szijjártó Péter felidézte, a magyar gazdaság növekedését az autóipar húzza, amely tavaly a termelési értéket tekintve minden idők rekordját megdöntötte, és teljesítménye az idei első fél évben is 7 százalékkal nőtt.

    Magyarországon jelen vannak a világ legnagyobb gumigyártó vállalatai, a gumigyártás termelési értéke 8 százalékkal nőtt az év első felében, és az ágazatban 6000 hazai munkavállaló dolgozik – közölte.

Kiemelte azt is, hogy 2005 óta nem regisztráltak olyan GDP-növekedési ütemet Magyarországon, mint idén a második negyedévben, és 1990 óta nem dolgoztak annyian, mint jelenleg.

Topolcsik Melinda elmondta: a Bridgestone 2008-ban kezdte meg az abroncsgyártást Tatabányán. A vállalat jelenleg magyarországi történetének legnagyobb beruházási programját valósítja meg. Ennek keretében összesen 85 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg a tatabányai gyárban, a fejlesztést 2013-ban kezdték el és 2020-ig tart.

A hétfőn bejelentett beruházással 180 ezerrel, 600 ezer gumiabroncsra nő a teljes raktárkapacitás. A további kapacitás- és létszámbővítés mellett oktatótermet és új öltözőépületet is kialakítanak – mondta el az ügyvezető igazgató.

Czunyiné Bertalan Judit, a megye egyik kormánypárti országgyűlési képviselője egyebek mellett kiemelte: a Bridgestone hozzájárul a térség kiszámítható és dinamikus fejlődéséhez, ugyanakkor a cég nemcsak gazdasági tevékenységével kapcsolódott be a térség, illetve az ország gazdasági életébe, hanem társadalmi szerepvállalásával is.