Európának a közgazdasági szakpolitikák területén is erősítenie kell a konvergenciát ahhoz, hogy hitelesebbé váljon és elérje céljait – mondta Jacques de Larosiére, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, szükséges, hogy egy bizonyos szintű homogenitás alakuljon ki a tagállamok között, mivel a versenyképességi mutatók jelenleg nagyon eltérnek.    

Hangsúlyozta, a nemzeti kormányok, és nem az európai intézmények okolhatók a szakpolitikai konvergencia hiányának és az alacsony növekedésnek. Úgy vélte, nagy a veszélye annak, hogy a kollektív fegyelem tovább gyengül, és áldozatává válik a demagógiának. Az integrált Európa modellje, bármilyen gyengén működik is, a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a lecsúszást a lejtőn – mondta.


Európa nem maradhat a partvonalon

Az Európai Uniónak napirendre kell tűzni a közös kül- és védelmi politikát is, ha jelentős szereplő akar maradni a biztonsági kihívásokkal teli világban – mondta Jacques de Larosiere, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy Konferencián hétfőn Budapesten.

Elismerte, hogy ebben sok a buktató, de sok a biztonsági feszültség, és egyre nagyobb külső erők jelennek meg. Az Egyesült Államok által nyújtott védelem egyre problematikusabb, Európa nem maradhat a partvonalon. Ehhez nagyobb költségvetésre is szükség van, ami túlmutat az egyes országok védelmi költségvetésén is – tette hozzá.   

 Az IMF volt vezérigazgatója szerint az EU akkor tudna határozottabb szerepet játszani a világban, ha a tagállamok közös álláspontot alakítanak ki a biztonsági és migrációs politikában. Ez nem kvótákat és hasonló intézkedéseket jelent, bár egyes országoknak, mint Németország, ezt biztosítani lehetne, ahol alacsony a reprodukciós ráta. Az uniónak saját határait szigorú, de szelektív migrációs politikával kellene megvédenie – vélekedett.

MTI