Helyreállították a Pilisi Parkerdő Zrt. területén lévő turistautakat a decemberi ónos eső okozta károk után, azonban a sérült fák elszállítása és az új erdők telepítése még legalább egy évet igénybe vesz – erről Lomniczi Gergely, a szervezet szóvivője számolt be az M1 aktuális csatornán szombaton.

A szóvivő elmondása szerint decemberben mintegy 300 ezer köbméter faanyag hullott le, ami az ország tűzifa termésének egytizede. Ennek körülbelül harmadát, 100 ezer köbmétert lehet hasznosítani.

A károk után csak a Pilisben 500 kilométer utat kellett járhatóvá tenni – mondta Lomniczi Gergely, hozzátéve, hogy súlyosan károsodott például a Dobogókőn lévő Thirring-körút, ahol az egy méter széles ösvény teljesen eltűnt, a kidőlt fák gyökerei pedig kiszaggatták a hegyoldalt.

A szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy veszélyes letérni a turistautakról, az erdő belsejében ugyanis nagy területen vannak még fennakadt ágak, kidőlt fák. Ezek eltávolítása folyamatos.

Alapelvnek nevezte, hogy a hagyni kell a természetet saját erejéből regenerálódni, így minden fát, amiben „van egy kicsi élet”, otthagynak a területen. Ha aszályos nyár jön, akkor viszont ezek is elpusztulhatnak – mutatott rá, kitérve arra is, hogy a lehullott ágak miatt számolni kell a megnövekedett tűzveszéllyel is.

Lomniczi Gergely közölte, teljes mérleget csak a munkák végén tudnak vonni a károkról. Beszámolt arról is, hogy számos önkéntes segítette a helyreállítást, a közmédia tematikus napján összegyűjtött 40 millió forintnyi felajánlásból pedig ősszel új fákat telepítenek.

MTI