A baloldal tíz éve a hazugság politikáját képviseli – jelentette ki Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypártok véleményét – Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde elhangzásának 10. évfordulóján – ismertetve a politikus úgy fogalmazott: „a baloldal tíz éve hazudik reggel, délben és este.” 
    
Szerinte az őszödi beszéd arról szólt, hogy hazudtak arról, amit 2006-ig csináltak, és hazudni kívánnak arról is, amit majd 2006 után csinálnának.  
    
Hollik István kitért arra, hogy a 2002-es kormányváltás után bár Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta, bővítik a Fidesz-kormány által elindított otthonteremtési támogatásokat, ehelyett megszüntették azokat. Azt állították, hogy a családokat tovább támogatják, de egyik első intézkedésük volt, hogy a családi adókedvezményt eltörölték – tette hozzá.
    
Azt is mondták – folytatta -, rendbe teszik az állam pénzügyeit, ehelyett 2006-ban, amikor összeállították a költségvetést, már akkor tudták, az hazugság. Ez később ki is derült, hiszen az a büdzsé rekord magas, majdnem 10 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárt.
    
Arról is hazudtak, mit fognak csinálni – nyomatékosította Hollik István, aki felidézte: a 2006-os miniszterelnöki vitában Gyurcsány Ferenc vádolta hazugsággal Orbán Viktort, aki azt mondta, vizitdíjat vezetnek be az egészségügyben. Később kiderült, be akarták vezetni azt – jegyezte meg. 
    
Hollik István hozzáfűzte, a szocialisták azt is mondták a 2006-os kampányban, hogy rendbe teszik az oktatást, ehelyett kivontak forrásokat, tönkre tették az iskolákat és a csőd szélére taszították az önkormányzatokat. 
    
Ugyanakkor a hazugság politikáját nemcsak Gyurcsány Ferenc képviselte, hanem a mai baloldal is ezt teszi – jelentette ki a képviselő. Példaként hozta, hogy Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő tavaly még arról beszélt, a Fidesz hazudik, amikor azt állítja, a bevándorlás az Európa előtt álló legkomolyabb probléma. Azt is állították az elmúlt hónapokban, a baloldalnak fontos az emberek biztonsága, de amikor elkezdtek egyeztetni a terrorellenes csomagról, azon mindegyik ellenzéki párt részt vett, kivéve az MSZP-t – rótta fel Hollik István. 
    
Kérdésre a kormánypárti politikus azt mondta: Gyurcsány Ferenc azt állítja, az őszödi beszéd egy „igazságbeszéd” volt. Ez felháborító és szemen szedett hazugság – fogalmazott, hozzátéve: a volt kormányfő nem veszi tudomásul, hogy egy egész ország nyilvánított véleményt, azt mondva, tűrhetetlen, hogy egy regnáló miniszterelnök hazudik és becsapja a választókat. Az emberek ma sem gondolják másként – jegyezte meg. 
    
További felvetésre az elszámoltatásról azt mondta: Gyurcsány Ferenchez és a baloldalhoz köthető számos ügyben zajlik eljárás, és több politikusnak kellett börtönbe vonulnia, vagy történt vádemelés. Az igazságszolgáltatás munkáját ugyanakkor nem kommentálják és nem kívánják befolyásolni – közölte a KDNP-s képviselő.

(MTI)