Németországban a menekülthullám hatására ismét sok ezer embert mozgat meg az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom, amelynek hétfő esti drezdai tüntetésén független becslés szerint csaknem 10 ezren vettek részt.

A szokásos hétfő esti Pegida-felvonulás hónapokig egyre kevesebb embert vonzott Szászország tartomány fővárosában, de a menekülthullám felerősödésével ismét ezreket mozgat meg az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes mozgalom.

A rendőrség a „számháborút” elkerülendő nem közöl becslést a Pegida-rendezvények résztvevőinek számáról, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videófelvételek elemzése alapján valamennyi demonstrációról készít létszámbecslést. Szerintük nagyjából kilencezren lehettek a hétfő esti megmozduláson, ami jelentős növekedés az előző, egy héttel korábbi tünetés 7100-7500 körüli létszámához képest.

A Pegida saját becslése szerint 20 ezren vettek részt az 1989-es tömegtüntetések mintájára szervezett, úgynevezett hétfő esti sétán.

 Több hét után ismét ellendemonstráció is volt, azon néhány száz ember jelent meg. A két rendezvény nagyobb rendbontás nélkül ért véget.

A Pegida tüntetésének szónokai a német kormány és az Európai Unió menekültpolitikáját, valamint a Németországba érkező menedékkérőket bírálták, és követelték egyebek között a német határok lezárását. Felszólalt a Pegida legismertebb társalapítója, Lutz Bachmann is, aki ellen a drezdai ügyészség a napokban vádat emelt uszítás miatt.

A mozgalom egyik vezető alakjaként számon tartott Götz Kubitschek polgári engedetlenségre szólította fel Szászország lakosságát, azt mondta, hogy a polgároknak blokád alá kell venniük a határátkelőket és a menedékkérők szállásait – számolt be kedden hírportálján a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

MTI