Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagy számú, a lakásokba is „beköltöző”, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget  – mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Aponyi Lajos közölte: a zöld vándorpoloska az emberre nem veszélyes, ugyanakkor kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben, például a paprikában, paradicsomban, almában, körtében. Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul védetett helye keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.

A „lakásfoglalás” ellen szúnyoghálóval, a növényi kártétellel szemben növényvédő-szerekkel lehet védekezni, de ebben az esetben figyelembe kell venni a növényegészségügyi várakozási időt. Így a termés folyamatos szedése esetén rovarölő-szeres védekezésre már nemigen van lehetőség.

Elszaporodásukat a régióban a kereskedelem, az utazások gyakoribbá válásával a „a zsebimport”, valamint az éghajlatváltozás segítette elő – mondta. A melegebb klíma ugyanis lehetővé teszi a zöld vándorpoloska áttelelését, így tavaszi újbóli kártételét. A nyár közepére, illetve végére szaporodnak fel újra. Ellenük a megelőző védekezés a hatásos, ott, ahol az egyéb kártevők ellen rendszeresen védekeznek a zöld vándorpoloska sem tud elszaporodni. A teljes termőterületen egységesen kell védekezni – hívta fel a figyelmet Aponyi Lajos.

A főtitkár úgy vélekedett: a zöld vándorpoloska kártételével, miután már megtelepedett az országban a továbbiakban is számolni kell, mennyisége pedig az időjárás függvénye. A zöld vándor poloska mellett sok a – szintén nagyon büdös – ázsiai márványos poloska is az országban, amely szintén inváziós kártevőnek számít, de egyelőre még kevesebb van belőle – tette hozzá.

MTI