Bűnösnek találta a bíróság a 18 éves Safaa Boulart, aki terrortámadást tervezett London ikonikus múzeuma, a British Museum területén. Ő az egyik legfiatalabb nő, akit terrorizmus vádjával ítéltek el az Egyesült Királyságban – számol be az esetről az rt.com.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A tinédzserlányt, aki édesanyjával élt együtt Londonban, azzal vádolták meg, hogy terrortámadásokat tervezett a városban az Iszlám Államhoz (ISIS) köthető partnerével, Naweed Hussainnel. Boulart azzal is vádolták, hogy Szíriában tervezett terrorcselekményt végrehajtani, de mindkét vádat tagadta a bíróságon.

A bíróságon kiderült, hogy miután Safaa Boulart letartóztatták a fenti vádak miatt, ő átadta a terveit nővérének, a 22 éves Rizlaine Boularnak. A nővére és az édesanyja is bűnösnek vallotta magát egy korábbi meghallgatáson azért, amiért átvették a késes támadás tervezését Safaa 2017 áprilisi letartóztatása után.

Ez az első teljes egészében női ISIS terrorista sejt Nagy-Brittaniában, írja a The Guardian.

A bíróságon Boular és Hussain online chateléseiből is derültek ki részletek. A férfi számos képen fegyverekkel és robbanószerekkel pózol, és az ISIS általi kivégzéseken is részt vett.

Boular telefonjáról előkerült az a beszélgetés is, amelyben egy öngyilkos merényletet tervezgettek 2016 augusztusában. A férfi azt írta neki:

Ne hezitálj, ha meg kell húzni a zsinórt… A becsületed többet ér, mint bármelyik kaafir (hitetlen) élete. Te és én, együtt a jannahban (paradicsomban).

Dean Haydon, a londoni rendőrség terrorizmus elleni koordinátora elmondta, hogy az eset nemcsak azért jelentős, mert a család gyilkos hajlamú, hanem mert ez az első teljes egészében nők által kitervelt ISIS-hez köthető terroristatámadás az Egyesült Királyságban.