Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbar (Allah hatalmas) kiáltást hallatott – közölte szerdán Rémy Heitz párizsi főügyész.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

„Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Alláhu akbar, most már a terrorelhárítás lép akcióba” – mondta Heitz újságíróknak.

Jelenleg is folyik a hajtóvadászat a merénylő, Cherif Chekatt után. A párizsi főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsebesülot, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a merénylő a karján sebesült meg, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt állította, hogy katonákra nyitott tüzet. 

A támadás elkövetésekor a férfinél kézifegyver és kés volt, ezekkel rontott rá az emberekre. A lövöldözésben tizenketten sérültek meg, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész azonban pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van.

Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó. Pár órával korábban a francia belügyminiszter-helyettes még azt mondta: nem biztos, hogy terrortámadás történt.

Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő testvére önként jelentkezett a rendőrségen. 

A rendőrség kedd reggeli házkutatása során egy gránátot, egy gépfegyvert és négy kést talált Cherif Chekatt lakásán. A lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni. A France Info hírcsatorna a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. 

Cherif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezik: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben, de iszlám radikalizmusával kapcsolatban nem követett el bűncselekményt Franciaországban. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott. 

A berlini Der Tagesspiegel napilap információi szerint a német biztonsági szolgálatok a Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, szélsőségessé vált személyként tartották nyilván. 

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, viszont a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Az európai uniós intézmények vezetői együttérzésüket fejezték ki a kedd esti lövöldözés áldozatainak hozzátartozóival, és támogatásukról biztosították Franciaországot.

Strasbourgban csütörtökön nem nyit ki a karácsonyi vásár, de a kulturális és sportrendezvényeket megtartják.