Az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma jelentősen visszaesett, Olaszország és Görögország pedig továbbra is nyomás alatt áll, és szükségük lenne a tehermentesítésre – áll az osztrák sajtó értesülése szerint abban a levélben, amellyel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke válaszolt Christian Kern osztrák kancellárnak az európai uniós áthelyezési program végrehajtásáról szóló megkeresésére.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Wolfgang Sobotka belügyminiszter ezt követően úgy nyilatkozott, hogy Ausztriának végre kell hajtania az áthelyezést.
    
Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió viszont csütörtöki jelentésében arról közölt értesülést, hogy a kancellár nem akar több menekültet befogadni.
    
Tavalyelőtt született uniós megállapodás arról, hogy a migrációs nyomásnak kitett országokból 160 ezer menekültet „elosztanak” az EU-tagállamok között. Eddig körülbelül 15 ezer embert helyeztek át ilyen formában. Ausztriának összesen mintegy kétezer menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból. 
    
A 2015-ben és 2016-ban érkezett menekültek magas száma miatt eddig Ausztriának nem kellett részt vennie a programban, és a kancellárnak az az álláspontja, hogy az illegálisan érkezők ellátásával Ausztria a befogadási kötelezettségét gyakorlatilag már teljesítette. 
    
Kern, aki a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke is, ennek az álláspontnak a megértésére kérte az Európai Uniót is. 
    
Válaszában Juncker elismerte, hogy Ausztria az utóbbi két évben az átfogó európai menekültpolitika egyik legfontosabb támogatója volt, azonban szerinte a helyzet megváltozott az utóbbi időszakhoz képest. Az országban benyújtott menedékkérelmek száma jelentősen visszaesett, Olaszország és Görögország pedig tehermentesítésre szorul – emelte ki Juncker.
    
A Kurier című osztrák lap úgy tudja, hogy a kvóta szerint rá eső menekülteket Ausztriának szeptemberig kellene befogadnia. A lap szerint az országba olyan migránsokat helyeznek át, akiknek jelentős esélyük van arra, hogy megkapják a menekültstátust. 
    
Wolfgang Sobotka, aki a kisebb koalíciós párthoz, a néppárthoz tartozik, az Ö1 rádiónak azt mondta, hogy az uniós külső határok védelmének hiányában nem látja értelmét az áthelyezésnek, azonban belügyminiszterként be kell tartania a jogi előírásokat. A miniszter úgy nyilatkozott, hogy Bécsnek első körben ötven kiskorú menekültet kell befogadnia Olaszországból. 
    
A kancelláriahivatal szerint azonban van esély a Brüsszellel folytatott további egyezkedésre, mivel Juncker a levelét úgy zárta: az Európai Bizottság készen áll egyeztetni arról, hogy miképpen támogassák az osztrák hatóságokat jogi kötelezettségeik betartásában, lépésről lépésre. 
    
Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja korábban úgy nyilatkozott: számítanak arra, hogy Ausztria befogadja a menekülteket. Avramopulosz ezt „erkölcsi, politikai és jogi kötelességnek” nevezte. 
    
Egy hétfőn közölt felmérésből az derült ki, hogy az osztrákok mintegy hetven százaléka nem akar menekülteket befogadni az uniós áthelyezési program keretein belül, a válaszadók mindössze 21 százaléka helyeselné a befogadást.

MTI