Egy évvel Donald Trump megválasztása után amerikai életvédelmező csoportok méltatják az elnököt azért, amit eddig a meg nem született gyermekek és édesanyjuk védelmében tett – írja a Breitbart News

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Napokkal elnöki beiktatása után Donald Trump újra érvénybe léptette azt a rendelkezést, amely megtiltja, hogy olyan NGO-k, amelyek amerikai állami támogatásban részesülnek, terhességmegszakítást végezzenek vagy propagáljanak. 
A rendeletet 1984-ben Ronald Reagan elnök vezette be, azt 1993-ban Bill Clinton visszavonta, 2001-ben George W. Bush újra bevezette, majd 2009-ben Barack Obama visszavonta. A rendelet az utóbbi 32 évből 17 esztendőn keresztül volt hatályban. 
Trump elnök aztán 2017. január 23-án annyival még ki is terjesztette, hogy egyértelművé tette az amerikai külügyminiszter számára: a tilalom azokra a nemzetközi egészségügyi programokra is vonatkozik, amelyben az Egyesült Államok részt vesz.

Penny Nance, az Aggódó Nők Amerikáért (Concerned Women for America) nevű, közel négy évtizede működő, konzervatív szervezet elnöke azt mondta a Breitbart News riporterének: “Neil Gorsuch bíró kinevezése az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságára valódi életvédelmező kinevezés volt, amelynek jóval azután is meglesz a hatása, hogy Trump elnök megbízatása lejár. Az Egészségügyi és Szociális Minisztériumba is számtalan életvédelmező harcost ültetett, akik már most pozitív változásokat érnek el a meg nem szültetett gyermekek védelme terén. Olyanokat választott maga mellé, akiknek szilárd abortuszellenes meggyőződésük van – például Mike Pence alelnök vagy Kellyanne Conway elnöki tanácsadó. Betartotta – és hiszem, hogy a jövőben is betartja majd – a kampányban az életvédelmezőknek tett ígéreteit”.

Gorsuch bíró és más, abortuszellenesként ismert bírák kinevezése – emlékeztet a Breitbart News írása – áll a legtöbb életvédelmező aktivista listájának élén, amikor azt veszik sorra, mi jót tett a megválasztása óta eltelt egy esztendőben Donald Trump, hiszen a Planned Parenthood, az ACLU és más, abortuszpárti szervezetek eddig elsősorban a liberális felfogású bírákon keresztül tudták legkönnyebben visszaverni az abortuszellenes szabályozás szigorításának érdekében tett erőfeszítéseket.

A cikk felidézi, hogy 2016-os elnöki kampánya során Donald Trump négy alapvető ígéretet tett az abortuszellenes szavazóknak: hogy életvédelmező bírákat nevez ki a Legfelsőbb Bíróságra; hogy törvény tiltja majd az előrehaladott terhességek megszakítását; hogy a Planned Parenthood addig nem részesül majd állami támogatásban, amíg hajlandók abortuszokat végezni, és a nekik eddig járó összegeket olyan közösségi egészszégközpontok kapják meg, amelyek a nők számára átfogó egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak; hogy törvény lesz az úgynevezett Hyde-kiegészítésből (Hyde Amendment), amely megvédi az adófizetőket attól, hogy adódollárjaikat abortuszokra fordítsák.

Októberben aztán Trump hatályon kívül helyezett egy olyan, az Obama adminisztráció által életre hívott határozatot, amely kötelezte a munkaadót, hogy az általa kínált egészségbiztosításon keresztül a munkavállalóknak ingyenes terhességmegelőzést, sterilizációs beavatkozásokat és a terhesség megszakítását előidéző gyógyszereket biztosítson.

Frank Pavone atya, aki a Papok az Életért (Priests for Life) országos elnöke és Trump katolikus tanácsadói csoportjának tagja, azt mondta a Breitbart Newsnak, hogy “Trump megtesz mindent, amit a korábbi életvédelmező elnökök nem tettek meg” és jó úton halad, hogy “Amerikát visszaállítsa azokra a szilárd alapokra, amelyre az épül”. Megjegyezte, hogy ez még az új republikánus adótörvény-javaslatban is jól látszik, hiszen az kimondja, hogy a méhben fejlődő, még meg nem született gyermek is jogosult egy, a felsőoktatási tanulmányokra vonatkozó megtakarítással kapcsolatos adókedvezményre.

Kristan Hawkins, az Amerikai Diákok az Életért (Students for Life of America) elnöke azt nyilatkozta, hogy bár Trump minden tőle telhetőt megtesz az élet védelméért, ugyanez nem mondható el a republikánus többségű Kongresszusról, és hiányolja, hogy az új adótörvény-tervezetben az örökbefogadást továbbra sem díjazzák adókedvezménnyel.

(demokrata.hu)