Az alkotmányban rögzítené Hollandia európai uniós tagságát a kormánykoalíció egyik pártja, a liberális D66, így akadályozva meg, hogy esetleg megismétlődjön a „rémálom”, amelyen az Egyesült Királyság keresztülmegy – jelentette a helyi sajtó pénteken.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Rob Jetten, a párt új vezetője kijelentette, hogy az EU-tagságról kiírt 2016-os brit népszavazás katasztrofális következményekkel jár, a szigetország társadalma kettészakadt, megrendült a demokráciába vetett bizalom.

„Komolyan le kell vonni a tanulságot a történtekből” – mondta.

Hangsúlyozta: hasonló biztosítékokra lenne szükség az ország kiléptetéséhez, mint az alkotmány módosításához, azaz a parlamentnek kétharmados többséggel kellene szavaznia róla, és ha ez sikerrel jár, akkor új választásokat kellene kiírni, amelyet követően a törvényhozás ismét minősített többséggel dönthetne a kérdésről.

Jetten emellett azon véleményének adott hangot, hogy nem lett volna szabad kiírni a referendumot az Egyesült Királyságban, mert az embereknek nem magyarázták el, hogy milyen következményekkel jár a kiválás, a Brexit pártolói pedig tagadták, hogy óriási felfordulást és károkat okozna az ország távozása.

Aláhúzta, jogilag kötelező érvényű népszavazást csak konkrét, átlátható törvényekről kellene kiírni, „absztrakt, összetett” kérdésekről nem. A brit referendumot ennek megfelelően „hasztalannak, katasztrofálisnak, a demokrácia megcsúfolásának” nevezte, szerinte „néhány szakértőn kívül senki nem tudta, hogy miről szavaz”.