CAPITAL RESEARCH

A legfrissebb események azt mutatják, indul a Capital Research cikke, hogy George Soros politikai befolyása eléri a Republikánus Párt legmagasabb létrafokait, beleértve Trump elnök külügyminisztériumát.

Fotó: MTI/AP

Annak ellenére, hogy Trump elnök kampánya idején megígérte, hogy Amerika lesz az első és nem fog beavatkozni más országok belügyeibe, és hogy John McCain szenátor  tart attól, vajon Trump elnöksége mit tesz az amerikai világrenddel, a jelenlegi kormány a jelek szerint Sorost támogatja a konzervatív magyar kormány ellenében – a NATO nevében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz nemrégiben elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a külföldi forrásból 26 ezer dollárnál több pénzzel támogatott NGO-knak regisztrálniuk kellene „külföldi entitásokként”.

„A törvény célja, hogy az országot megvédjék Soros csápjaitól, aki nagy pénzeket ad az olyan baloldali szervezeteknek, mint a magyar Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság, azzal a céllal, hogy aláássák a magyar határokat.”

A cikk ezután rátér a Soros-egyetem ügyére, majd azt írja, Orbán dicsérte Trump „Amerika elsőként” retorikáját; azt, hogy falat épít az amerikai-mexikói határra és Trump megválasztását.

Ennek ellenére Rex Tillerson külügyminiszter szóvivője, Heather Nauert hétfőn megtámadta a magyar törvényt és sürgette az ország kormányát, hogy azt vonja vissza, mert az egy újabb lépést jelent az EU-tól és a NATO-tól való távolodásban.

A magyar válasz az volt, hogy az Egyesült Államokat félrevezetik a Soros-szervezetek által támogatott nemzetközi médiumok és hogy az USA kettős mércét alkalmaz, mert az 1938-as amerikai FARA törvény (külföldi ügynökök regisztrációs törvénye) már régen vonatkozik külföldi kormányoknak dolgozó politikai lobbistákra.

A külügyminisztérium azzal felelt, hogy a hasonlat nem igaz, mert a törvény nem vonatkozik non profit civil szervezetekre.

A tágabb kérdés azonban az lenne, hogy vajon az amerikai külügyminisztérium „miért próbál beavatkozni egy kis, tenger nélküli ország belügyeibe, amikor azt már a hatalmas Európai Unió is zaklatja a Soros által támogatott NGO-k érdekében”, zárul a cikk.

Lovas István