Elfogadta a magyar kormány fellebbezését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azon két menedékkérő ügyében, akiket a testület elsőfokon hozott ítélete szerint jogellenesen tartottak fogva 2015 őszen a röszkei tranzitzónában, majd küldtek vissza Szerbiába.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az ügy előzménye, hogy a két bangladesi férfi 2015. szeptember 15-én menedékkérelmet nyújtott be Magyarország déli határán. A hatóságok több mint három héten keresztül a röszkei tranzitzónában tartották őket úgy, hogy nem tudtak továbbmenni, október 8-án pedig visszatoloncolták őket Szerbiába.
    
A strasbourgi székhelyű törvényszék márciusban elsőfokon kimondta, hogy az ügyben Magyarország több ponton, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínzás tilalma, illetve a hatékony jogorvoslat tekintetében is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.
    
Az egyhangúlag meghozott ítélet ellen azonban a magyar állam később fellebbezést nyújtott be, amelyet most jóváhagyott az EJEB öttagú tanácsa, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalják.
    
Az elsőfokon hozott ítélet értelmében Magyarországnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kellene fizetnie a felpereseknek.
    
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

(MTI)