A külügyminiszter szerint António Guterres ENSZ-főtitkár bosszúja, hogy Magyarországot emberi jogi aktivistákkal szégyenletesen bánó országok közé sorolták, hogy egy olyan listára tették, amelyen „semmi keresnivalója nincs”.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Szijjártó Péter csütörtöki, más témában tartott sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére arra reagált, hogy harmincnyolc országot nevezett meg szerdán az ENSZ, köztük például Magyarországot, Oroszországot és Kínát, amelyek a világszervezet szerint szégyenletes módon lépnek fel a vele együttműködő emberi jogi aktivistákkal szemben.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: Magyarország kilépett a globális migrációs csomag elfogadási folyamatából, és ez az ENSZ-főtitkár személyes projektje, olyan dokumentum, amely rendkívüli módon inspirálja a migrációs folyamatokat, és ellentétben áll a magyar migrációs politikával.

Magyarország azonban nem változtatja meg a migrációs politikáját – jelentette ki Szijjártó Péter azt mondta: az ENSZ-főtitkár „szélsőségesen bevándorláspárti” politikus. Magyarország végig ellenezte a globális migrációs csomagot, és világossá tette, hogy nem támogatja – emlékeztetett.

Úgy vélte, ezért nincs más magyarázható oka, hogy Magyarországot erre a listára tették, mint a bosszú Magyarországgal szemben, amiért nem támogatja a globális migrációs csomagot.

A külügyminiszter egy a szerdán elfogadott Sargentini-jelentésre vonatkozó kérdésre közölte: csalás történt, mert az uniós szerződések világosan rendelkeznek arról, hogyan kell döntést hozni az Európai Parlamentben. A Sargentini-jelentés „tele van hazugságokkal” – vélekedett.