Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az észt külügyi tárca az ENSZ migrációs csomagjának támogatására hívott fel hétfőn, miközben az egyik ellenzéki párt aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza Észtország csatlakozását az egyezményhez.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Sven Mikser külügyminiszter a paktumot a nemzetközi migrációs folyamatok rendezettebbé tétele irányába tett lépésként jellemezte.

„Közös érdekünket szolgálja, hogy a migráció kiinduló, tranzit- és célországai között a nemzetközi migráció irányítása tekintetében az egységes elvekben és álláspontokban megállapodás szülessen, hogy az biztonságos és rendezett legyen, és összhangban álljon a törvényekkel” – húzta alá Sven Mikser. „Az ENSZ globális migrációs csomagjának kidolgozása során elért megállapodás határozott lépést jelent a helyes irányba” – vélekedett a miniszter.

A globális migrációs csomag alapelveit a nap folyamán Sven Mikser Urmas Reinsalu igazságügy-miniszter társaságában a parlament külügyi bizottságában fogja támogatólag ismertetni.

Az ellenzéki Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) ezzel szemben bejelentette: aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy megakadályozza Észtország csatlakozását a globális migrációs csomaghoz.

„A marrákesi megállapodás a nemzetállamok háta mögött szőtt összeesküvés, amely az alkotmányos rend ellenében a migráció célországává igyekszik tenni minket. Ez a nemzetállamok felszámolására és a multikulturalizmus terjesztésére irányuló program ” – hangoztatta Martin Helme, az EKRE alelnöke.

A petíció kezdeményezői december 1-jéig mintegy tízezer aláírásra számítanak.

Kersti Kaljulaid észt elnök vasárnap bejelentette: lehet, hogy nem vesz részt az ENSZ december 10-11-i marokkói csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló egyezményt. Ezt azzal indokolta, hogy az észt kormányban nincs egyetértés a kérdésről.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.