A bevándorlók görögországi befogadási feltételeinek javítására 3,9 millió eurót, Bulgária migrációval kapcsolatos kiadásaira 6,1 millió eurós sürgősségi segélyt biztosít az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság hétfői tájékoztatása szerint az uniós támogatás a görög szigeteken létesített befogadó központok körülményeinek javítására, a bevándorlók szállításának, valamint a sürgősségi elhelyezési lehetőségek – beleértve hajókon történő ideiglenes elhelyezések – költségeinek fedezését szolgálja.

Az Európai Bizottság több mint 1 milliárd eurós támogatást bocsátott 2015 óta Görögország számra a migráció és a határellenőrzés kiadásainak finanszírozásához – közölték.

Az Európai Bizottság sürgősségi támogatásról döntött Bulgária migrációval kapcsolatos kiadásainak támogatására is. A hozzájárulásból 3,6 millió eurót mindenek előtt a kiskorú menedékkérők védelmének fokozására kell fordítania Szófiának. A támogatásból Bulgária emellett a menekültek visszaküldésének költségeit, valamint a bevándorlók tanácsadásával és felvilágosításával összefüggő tevékenységét finanszírozhatja.

A fennmaradó 2,5 millió euró a bolgár belügyminisztérium által már végrehajtott rendelkezések kiegészítését szolgálja a migrációval kapcsolatos intézkedések és a bolgár menekültügyi rendszer javítása céljából.

A hétfőn megítélt összeg az Európai Unió által Bulgária számára 2016 októbere óta nyújtott támogatást 149 millió euróra egészíti ki – közölte az Európai Bizottság.

MTI