Az Európai Unió Bírósága elutasította Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés – korábban Nemzeti Front – elnökének kérelmét, hogy mondják ki semmisnek az Európai Parlament jogtalanul felvett uniós pénzek visszafizetésére irányuló követelését.

Fotó: ShutterStock.com6 Frederic Legrand – COMEO

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék szerdai ítéletében közölte, miután megvizsgálta a francia politikus által kifejtett összes érvet, bizonyítékok és jogalap hiánya miatt elutasítja a kérelmet.

Marine Le Pen a francia sajtóhoz eljutatott üzenetében közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

Jelen ügyben az Európai Parlament mintegy 40 ezer euró visszafizetését kéri a korábbi EP-képviselőtől, amelyet Thierry Légier-nek fizetett, aki 2011-ben volt az asszisztense és a testőre.

Az EP az összeg visszafizetését rendelte el, de Le Pen az Európai Bírósághoz fordult. Azt állította, hogy az ügyben vizsgálódó, uniós csaláselleni hivatal (OLAF) politikailag elfogult volt, ezért ennek kivizsgálását is követelte.

Az OLAF még 2016 augusztus elején jelezte az Európai Parlamentnek, hogy közel 340 ezer eurót kell visszakövetelni Marine Le Pentől. A testülethez 2015 márciusában fordult az EP, miután kiderült, hogy az FN papíron mintegy húsz olyan embert is foglalkoztat, akik az EP-ben asszisztensként kapnak fizetést, munkavégzésük helye viszont az FN központja, és nem az EP.

Az Európai Parlament 2016 végén csaknem 7 millió euróra becsülte a kárt, amelyet a korábbi Nemzeti Front okozott azzal, hogy uniós forrásokból, asszisztensi szerződéseknek álcázott módon fizette ki 2009 és 2017 között franciaországi alkalmazottait, köztük párton belüli kabinetfőnökét, Catherine Griset-t és a testőrét, Thierry Légier-t, akik nem végeztek munkát az Európai Parlamentben.

Marine Le Pen az ügy kirobbanásakor tagadta a vádakat, szerinte ugyanis „lehetetlen megkülönböztetni azt, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcióhoz és mi a parlamenti asszisztensi munkához”.

Az EP 2017 januárjában Catherine Griset ügyében mintegy 300 ezer euró visszafizetését kérte. A pártvezető a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz fordult az ügyben, a törvényszék azonban elutasította a keresetét, és az Európai Parlamentnek adott igazat.

A bírói testület akkor azzal indokolta határozatát, hogy Marine Le Pen nem tudta bizonyítani: asszisztense ténylegesen munkát végzett a számára, nem mutatott be erre nézve semmilyen bizonyítékot. Kimondták továbbá: nem sérti a képviselők függetlenségét, hogy az EP elrendelheti az ily módon jogalap nélkül kifizetett összegek visszafizetését.