Az Európai Bizottság új intézkedéseket mutatott be az illegális migránsok gyors visszatérését célzó uniós politika hatékonyságának javítása érdekében, a javaslat csütörtöki brüsszeli ismertetésekor Dimitrisz Avramopulosz, a végrehajtó testület migrációs politikáért felelős tagja kijelentette: védelmet kell nyújtani a rászorulóknak, de ki kell utasítani mindazokat, akiknek nincs joguk az Európai Unióban tartózkodni.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív

Avramopulosz hangsúlyozta, hogy a migránsok gyors visszatérésének biztosítása nem csupán a tagállami menekültügyi hatóságok helyzetét könnyíti, és a valóban védelemre szorulók védelméhez szükséges kapacitást biztosítja, hanem elsősorban komoly visszatartó erőt jelent az unióba veszélyes beutazásokon illegálisan tartók számára.

A bizottság javaslatai szerint a visszatérési politika hatékonyságát az alapvető jogok változatlan garantálása mellett is növelni lehet az eljárások gyorsításával, a szökés elleni intézkedések szigorításával, a nemzeti hatóságok több szakterületet érintő megközelítésének ösztönzésével és a tagállamok közötti együttműködés és koordináció javításával.

A brüsszeli javaslatok között szerepel egyebek között az, hogy a tagállamok gátolják meg a szökéseket a kiutasítási határozat hatálya alá tartozó azon személyek őrizetével, akik magatartásukkal – például a személyazonosítási folyamat során az együttműködés megtagadásával, vagy a visszaküldési művelet „erőszakos vagy csalárd meghiúsításával” – ellenszegülnek.

A testület szerint a tagországok azzal is fokozhatják a visszaküldési eljárások és határozatok hatékonyságát, hogy az önkéntes távozást csak szükséges esetben és kérésre engedélyezik, és egyedi körülményekhez igazítva a lehető legrövidebbre szabják az önkéntes távozásra vonatkozó határidőt.

Az uniós szinten javasolt intézkedések között szerepel a visszaküldés végrehajtását segítő, valós idejű információk nemzeti szintű gyűjtése és a tagországok közötti információcsere javítása.

A tagállamoknak emellett bővíteniük kell az uniós határ- és parti őrség személyzetét, és létre kell hozniuk a visszatérési eljárásba bevont légi járatok finanszírozására vonatkozó mechanizmust is.

MTI