Az amerikai határvédelmi szervek listázzák az illegális migránsokat segítő vagy velük kapcsolatba lépő aktivistákat, ügyvédeket, feltételezett emberkereskedőket és az újságírókat is. Ebbe gyakran a mexikói határőrök és a mexikói hírszerzés munkatársai is besegítenek – jelentette szerda esti riportjában az NBC televízió. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A televízió helyi szerkesztősége a kaliforniai San Diego határvárosnál készített oknyomozó riportot, kifaggatva határőröket és a listán szereplő embereket is. 

Többen megerősítették, hogy a határhoz érve a biztonságiak félrevonták őket, és közölték velük, hogy – ahogyan fogalmaztak – „nemzetbiztonsági vizsgálatnak” vetik alá őket. 

A vám- és határőrizeti szervek munkatársai az NBC-nek elmondták: a listán olyan emberek nevei szerepelnek, akik jelen voltak a tavaly november végén a határ tijuanai (mexikói) oldalán kitört és erőszakba fulladt zavargásoknál. 

A listát egyébként 2019. január elején állították össze, és nemcsak nevek, hanem mellettük fotók is szerepelnek rajta. A listát összeállítók megfogalmazása szerint a „szervezéssel, felbujtással, koordinálással gyanúsítható embereket és a média munkatársait” abban a pillanatban megállítják, hogy átlépik a határt, és segíteni próbálnak a Honduras felől érkezett és a határ mexikói oldalán rostokoló migránskaravánnak, vagy csak találkozni akarnak a migránsokkal. 

A listán 10 újságíró, köztük 7 amerikai állampolgár, egy amerikai ügyvéd és még további 23 amerikai állampolgár szerepel. 

Egyesekről az amerikai határőrség – a mexikói hírszerzés segítségével – dossziét is készített, feltérképezve neveket, adatokat, családi kapcsolatokat. Az NBC riporterének kérdésére a határvédelmi szervek egyik felelőse azt válaszolta: a dossziék és általában a lista egy esetleges későbbi jogi eljáráshoz szolgáltathatnak alapot. 

Az amerikai-mexikói határon uralkodó helyzetet Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter szerdán válságosnak minősítette. A tárcavezető a képviselőház belbiztonsággal foglalkozó bizottságának meghallgatásán számolt be. „Ez nem kitalált válság, ez igazi szükséghelyzet” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a migrációs helyzet „kicsúszik a kormányzat ellenőrzése alól”, és arra figyelmeztetett, hogy a helyzet tovább romolhat. Elmondta: a határőrizeti szervek azzal számolnak, hogy az idén egymillió illegális migránssal kell megbirkózniuk. 

Hasonlóképpen nyilatkozott egy szintén szerdai szenátusi meghallgatáson Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor is, aki leszögezte: a déli határokon a helyzet „veszélyes és egyre rosszabb”. Hozzátette: „aki mást mond, az tagadja a valóságot, és nem veszi figyelembe a tényeket”. 

Az amerikai sajtóban és amerikai politikusok Twitter-bejegyzéseiben szinte apokaliptikus képet festenek az amerikai-mexikói határ helyzetéről. A Texas Tribune című lap azt írta, hogy El Pasónál tarthatatlan a helyzet, a pénzügyi év első öt hónapjában több mint 36 ezer család lépte át, vagy próbálta meg átlépni a határt, és a dokumentumok nélkül érkező családok áradata folyamatos. A The New York Times szerint januárban egyetlen hónap alatt 76 ezer migráns érkezett dokumentumok nélkül. „Akkor most ez egy kitalált válság, ugye?” – formálta kérdésbe véleményét John Cornyn texasi republikánus szenátor a Twitter-oldalán.