Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai az Egyesült Államok által támogatott arab-kurd katonai szövetség 41 harcosával végeztek Szíria keleti részén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű szervezet szombaton.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező megfigyelőközpont szerint a dzsihadisták péntek este és szombat hajnalban összehangolt támadásokat indítottak a Szíriai Demokratikus Erők hadállásai ellen Deir ez-Zór tartományban. A szélsőségesek öngyilkos merénylőkkel és pokolgépekkel támadták az arab-kurd katonai szövetség harcosait, akik közül 41-en vesztették életüket. A dzsihadistáknak sikerült több területet visszaszerezniük.

Az OSDH-t vezető Rámi Abder-Rahmán jelezte: a halálos áldozatok száma emelkedhet, mert sokan súlyosan megsebesültek vagy eltűntek.

A Szíriai Demokratikus Erők szeptember 10-én indítottak offenzívát az Egyesült Államok támogatásával, hogy teljesen felszámolják a dzsihadisták jelenlétét az ország keleti részén. Az OSDH szerint azóta 496 szélsőséges és az arab-kurd szövetség 270 harcosa vesztette életét az összecsapásokban.