Ezrek volnultak szombaton Bécs utcáira azt követelve, hogy az európai államok hirdessenek bojkottot az új osztrák kormány ellen – számol be a Reuters hírügynökség.


Képernyőfotó: reuters.com

A rendőrség úgy nyilatkozott, nagyjából húszezren vettek részt a demonstráción, amely aztán – hatalmas rendőri biztosítás mellett – békésen lezajlott.

A tüntetők közt voltak diákok, baloldali szervezetek és nyugdíjasok, ez utóbbiak a “Nagyik a Jobboldal Ellen” nevet adták maguknak. A transzparensek többsége a nácikhoz hasonlította az osztrák kormány tagjait. Követeléseik szerint a többi európai kormánynak ki kell közösítenie a szabadságpárti (FPÖ) minisztereket és el kell marasztalniuk Ausztriát, amikor az átveszi az Európai Unió soros elnökségét 2018 második felében.

“Nagyon fontos, hogy mobilizáljuk az osztrák civil társadalmat. Az FPÖ nem csupán populista, de a demokrácia ellensége is” – mondta Benjamin Abtan, az Európai Alulról Szerveződő Antirasszista Mozgalom (European Grassroots Antiracist Movement, EGAM) elnöke. – “Az emberek nem értik, hogy az FPÖ nem csak egy hétköznapi párt, ők borzasztó radikálisak. Nem lenne szabad az európai asztalnál helyet adni nekik”.

Abtan idézett Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztertől, aki múlt héten azt mondta, a bevándorlókat speciális központokban kellene “koncentrálni”, hogy a hatóságok gyorsabban el tudják bírálni a menekültkérelmeiket. A “koncentrálni” szó a náci időkbéli koncentrációs táborokat juttatta sokak eszébe, és Ausztria különböző részein utcára vonultak miatta az emberek.

Norbert Hofer, az FPÖ korábbi elnökjelöltje szombaton azt nyilatkozta az osztrák állami rádiónak, hogy Kickl megjegyzései nem voltak rosszindulatúak, és tiszteletben fogják tartani a menekültek emberi jogait.

(demokrata.hu)