„Az előrehozott választás a helyes út” Ausztriában – jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter Bécsben tartott sajtótájékoztatóján és arról beszélt, hogy pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) megújulásra van szüksége.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Hangsúlyozta: a választóknak kell dönteniük arról, hogy merre haladjon az ország. 
    
A miniszter arra reagált, hogy a héten lemondott Reinhold Mitterlehner alkancellár – a kormánykoalícióban is jelen lévő ÖVP elnöke -, Christian Kern szociáldemokrata kancellár pedig ezt követően„reformpartnerséget” ajánlott Kurznak, akit sokan a pártelnöki poszt várományosának tartanak. 
    
Kurz most bejelentette, hogy az új vezető személyéről vasárnap dönt majd a párt vezetése. 
    
Elmondta: többen kiállnak a sokadik újrakezdés mellett, mondván, hogy ezúttal minden másképpen lesz. „Azonban nem sokkal később ugyanott lennénk, ahol voltunk: a kompromisszumoknál és a folyamatos választási küzdelemnél” – állapította meg.
    
Arra is utalt, hogy a legutóbbi parlamenti választáson, 2013-ban a választók Werner Faymann korábbi kancellára és Michael Spindelegger korábbi alkancellárra voksoltak, az ő lemondásuk óta azonban csak politikai döntések születtek. 
    
Az ÖVP-ről azt mondta: „Nem folytatódhat az, ami eddig volt”. Aláhúzta, hogy a párt jövőbeli vezetőjének személyi és tartalmi döntéseket kell majd hoznia. Úgy vélte, hogy a pártnak a legjobb emberekre van szüksége, függetlenül attól, hogy párttagok-e vagy melyik tartományból valók. 
    
A néppárti tartományi vezetők csütörtökön amellett foglaltak állást, hogy Sebastian Kurzot, Ausztria jelenleg legnépszerűbb politikusát szeretnék pártvezetőnek. Günther Platter tiroli tartományi vezető arról beszélt, hogy a jövőben Kurznak központi szerepet kell betöltenie a pártban, azonban ennek részleteiről a vasárnapi pártülésen születik döntés. 
    
Hans-Jörg Schelling pénzügyminiszter, néppárti politikus egy lapinterjúban azt mondta, hogy a kancellár reformpartnerségre vonatkozó javaslata nem hihető, Kern tisztességtelenül viselkedik, folyamatos választási kampányt folytat. A média utóbbi napokban folytatott találgatásaiban Schelling neve is felmerült mint lehetséges alkancellárjelölt.

MTI