A Donald Trump vezette új kormányzat keresi a módját, hogy miként mélyíthető el a kapcsolat az Egyesült Államok és az Európai Unió között – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Brüsszelben, ahol tárgyalásokat folytat az EU és a NATO vezetőivel.

Pence elsőként Federica Mogherinivel, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén.

Szakértők szerint az idézett kijelentés az uniós vezetők megnyugtatására szolgálhatott, akiket aggodalommal tölt el az EU-val szembeni amerikai álláspont megváltozása.

A találkozó helyszínén tüntetők gyülekeztek, akik Trumpot bírálták a nőkkel, a melegekkel és a klímaváltozással kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Az amerikai alelnök később Donald Tuskkal, az Európai Tanács és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, illetve Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytat megbeszélést.


Trump elkötelezett az Európai Unióval folytatott partneri viszony mellett

Donald Trump amerikai elnök határozottan elkötelezett az Európai Unióval folytatott partneri viszony mellett – mondta Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Brüsszelben, ahol tárgyalásokat folytat az EU és a NATO vezetőivel.

„Enyém a kiváltság, hogy Trump elnök nevében az Egyesült Államok határozott elkötelezettségét fejezzem ki az Európai Unióval történő együttműködés és partnerség folytatása mellett” – mondta Pence, miután megbeszélést folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

„A nézetkülönbségek dacára kontinenseink közös örökséggel és értékekkel, mindenekelőtt pedig egy közös céllal rendelkeznek, amely a béke és a jólét előmozdítása a szabadságon, a demokrácián és a jogállamiságon keresztül. E célok iránt továbbra is elkötelezettek maradunk” – fogalmazott.

Tusk a sajtótájékoztatón kiemelte, továbbra is számítanak az Egyesült Államok „őszinte és egyértelmű” támogatására az egységes Európa eszméje iránt.

MTI