THE MOSCOW TIMES

Fotó: mti, archív

Az ádázul Putyin-ellenes angol nyelvű orosz lap arról jelent, hogy az amerikai külügyminisztérium és George Soros támogatja Szibériát abban, hogy leváljon Oroszországról – „legalábbis ez van egy most készülő film forgatókönyvében, amely bemutatja Oroszország lépéseit az amerikaiak által finanszírozott polgárháború megakadályozására”.

Amihez gyorsan tegyük hozzá, ez a szcenárió félelmetesen közel áll az amerikai külügy és Soros eddigi, összefonódó tevékenységéhez. És azt is, hogy ha Hollywoodnak szabad olyan filmet is készítenie, amelyben a valóságnak egy morzsája se található, az orosz filmipar messze jogosult egy valóságszagú film forgatására.

A cikk úgy folytatódik, hogy a Kreml rutinszerűen vádolja azzal Sorost és az amerikai külügyet, hogy beavatkozik Oroszország belügyeibe és támogatja az Oroszország határain fekvő országokban a „színes forradalmakat”.

Tegnap az amerikai Szabad Európa/Szabadság Rádió egy szintén bemutatás előtt álló filmből tett közzé egy trailert, és a film egy Oroszország határain belül megvalósuló „színes forradalomról” szól. A „Nye Zshizny – Jerunda” (Értelmetlen élet) című film egy szibériai újságíróról szó, akit figyelmeztetnek, hogy Soros és az amerikai külügyminisztérium által irányított szeparatista mozgalom indul.

Az újságíró ezután embereket próbál toborozni, akik megakadályoznák a szakadást, de a  helyi tisztségviselők ellenállásába ütközik. Ami azt mutatja, milyen szörnyű dolgokat csinál ez a csúnya Oroszország már az ott gyártott filmekkel kapcsolatban is. Nyilván visszaél a kifejezés szabadságával…

Csak azt tudjuk remélni, hogy a sok szemét hollywoodi giccs mellett e kárhoztatott orosz filmet is meg merik venni a magyarországi filmforgalmazók, amelyek „természetesen” csak és kizárólag profitorientáltak. Mint állítják.

Lovas István