Csehországnak nem okozna gondot ötven szíriai árva gyermek befogadása – jelentette ki Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, bel-és külügyminiszter a Twitteren szombaton délután megjelent bejegyzésében.

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

A szociáldemokrata politikus Andrej Babis kormányfőnek, az ANO mozgalom elnökének a Právo című baloldali lapban szombaton megjelent interjújára reagált. Babis azt mondta, hogy ő még a szíriai árvák befogadását is ellenzi. Erről korábban Michaela Sojdrová kereszténydemokrata cseh EP-képviselő beszélt a cseh sajtóban.

„Miért kellene őket befogadnunk? Megvannak nekünk a saját árváink, akiket fel kell készítenünk az életre” – jelentette ki Babis a Právo riporterének kérdésére.

Rámutatott, hogy Csehország 2015-tól kezdve mintegy 2,5 milliárd koronát (mintegy 31,8 milliárd forint) küldött a válságövezetek megsegítésére, beleértve Szíriát is.

„Mint tízmilliós ország, minden bizonnyal gond nélkül új hazát tudnánk teremteni ötven szíriai árvának” – reagált Babis szavaira Hamácek.

A két cseh kormánykoalíciós politikus már pénteken egymással ellentétes véleményt fogalmazott meg a Sargentini-jelentésről. Míg Babis teljes mellszélességgel kiállt Orbán Viktor kormánya mellett, addig Hamácek kijelentette: a Sargentini-jelentés nem egy Magyarország felett hozott ítélet volt, és nincs összefüggésben Budapest migrációs politikájával, hanem a mai magyarországi helyzetről szól, s a magyar kormány bizonyos lépése őt is nyugtalanítják.

Andrej Babis kijelentésére a Právóban a nap folyamán több cseh politikus is reagált.

„Az ötven szíriai árva természetesen másutt is otthonra talál. Mi azonban azt üzenjük az egész világnak, hogy embertelenek vagyunk. Önkéntesen lépegetünk az elszigeteltség és a megvetés felé” – írta a Twitteren megjelent bejegyzésében Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke.

Jan Bartosek, a kereszténydemokraták (KDU-CSL) képviselőházi frakcióvezetője szerint Babis nyilatkozata azt bizonyítja, hogy a cseh politikában az együttérzést és a szolidaritást kezdi felváltani az önzés és a kegyetlenség.

Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője ugyanakkor védelmébe vette Babist, és bírálóit „hiénáknak” minősítette. Szerinte Csehország akár 5000 szíriai árvát is befogadhatna, de elsősorban a hazai árvákat kell segíteni. „Ezt a miniszterelnök úr helyesen mondta, de a hiénák erre már nem gondolnak” – tette hozzá Ovcácek a Twitteren.