A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választmánya egyhangú döntéssel állást foglalt hétfőn tartott müncheni ülésén amellett, hogy Angela Merkel legyen a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös kancellárjelöltje a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Fotó: shutterstock.com, archív

A testület a – résztvevők beszámolói szerint tartózkodás és ellenszavazat nélkül meghozott – döntéssel felhatalmazta az elnökséget, hogy a CDU elnökségével közösen tartandó február 5-6-i müncheni ülésen hivatalosan felkérje kancellárjelöltnek Angela Merkel hivatalban lévő kormányfőt, a CDU elnökét.

Német hírportálok jelentései szerint választmányi tagok azt is elmondták, hogy Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök az értekezleten aláhúzta, hogy mély meggyőződéssel javasolja Angela Merkelt kancellárjelöltnek.

A CSU az ülésről kiadott közleményben kiemelte, hogy a testvérpártok elképzeléseiben sok a közös elem, és mindketten a „balos köztársaság” kialakulása, a szociáldemokraták (SPD), az SPD-től balra álló Baloldal és Zöldek koalíciójának hatalomra jutása ellen küzdenek.

A közleményben idézték Horst Seehofert, aki aláhúzta: a CSU és a CDU egyetért abban, hogy korlátozni kell a bevándorlást, a CSU pedig továbbra is ragaszkodik a befogadható menekültek évi 200 ezer fős felső határának bevezetése mellett.

Horst Seehofer kijelentette: a CSU a felső határ bevezetése nélkül senkivel sem lép koalícióra a Bundestag-választás után.

MTI