Franciaországi kiadatása ellenére Belgiumban kell majd letöltenie az esetleges börtönbüntetését Mohamed Abrininek, a brüsszeli repülőtéren márciusban elkövetett robbantásokért felelős terrorkommandó harmadik tagjának, akit a tavaly novemberi párizsi merényletekkel is összefüggésbe hoztak – jelentette a belga média pénteken.

A Le Soir című napilap arról számolt be, hogy az ügyben eljáró brüsszeli bíróság döntése értelmében Mohamed Abrininek akkor is Belgiumban kell letöltenie a börtönbüntetését, ha a kiadatását követően Franciaországban ítélik el.

A belga hatóságok június elején jelentették be, hogy kiadják Franciaországnak az áprilisban Brüsszelben elfogott Abrinit, aki ellen a francia szervek nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a novemberi párizsi terrortámadások után. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor szállítják át.

A „kalapos férfiként” emlegetett Abrini a brüsszeli robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott, ezért mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A marokkói származású, belga állampolgárságú férfinak a nyomozók szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt.

Fotó: http://www.shutterstock.com, illusztráció

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson terrortámadásokat hajtottak végre, amelyekben harmincketten meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett.

MTI

Fotó: shutterstock, illusztráció