Az egykoron szebb napokat látott rockzenész, Bob Geldof egy hágai előadásán néhány vezetőt „bandafőnöknek” titulált, és neoliberális beszédében nem feledkezett meg a magyar miniszterelnökről sem.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A zenész és politikai aktivista szerint nem csupán Trump és Putyin, de Erdogan török és Hszi Csin-ping kínai elnök, sőt, Orbán Viktor magyar kormányfő is „erővel és megfélemlítéssel” szerezte meg a hatalmat.

Azt állította, manapság „veszélyes időket” élünk, és ez az állapot már egy évtizede érlelődik: „Egymás után kerülnek a hatalomba vagy a hatalom közelébe a populisták és a nacionalisták. Ezekre az emberekre jellemző a rövidlátás, a csőlátás, a vakság és az árkokkal körbeágyazott tudatlanság, ami éppen az ellenkezője annak, amire a társadalomnak most szüksége lenne, főleg a vezetőkben; az pedig a bölcsesség, intuíció és előrelátás”.

Hozzátette: „A mai vezetők már nem hisznek a tényeknek, amely központi magja a jelenkor posztmodernizmusának. Nincs igazság, a bizonytalanságot terjesztik, és az emberek és társadalmak félelemben élnek. Itt tartunk most”.

„Putyin és Erdogan, Trump és Hszi Csin-ping, Orbán. Ezek az emberek nem vezetők, hanem bandafőnökök. Hatalmukat erővel és megfélemlítéssel tartják meg” – sorolta tovább a szélsőbaloldali dogmákat a zenész, majd arra kérte fiatalokból álló hallgatóságát, legyenek ők a jövők vezetői és formálják újra a világot: „Ti kijavíthatjátok azt, amit mi, öregek elrontottunk. De ne feledjétek: minden generáció elbukik. Mindegyik. Néhányan sokkal csúnyábban, mint mások. De ti vagytok az első generáció, aki nem bukhat el, nem szabad elbuknia. Ennyire nagy a tét”.

A One Young World elnevezésű, fiataloknak szóló találkozót 2009 óta minden évben megrendezik, és Geldof eddig minden eseményen felszólalt. A korábbi előadók listáján olyan neveket találhatunk, mint Meghan Markle, Emma Watson színész és aktivista, vagy Bill Clinton korábbi amerikai elnök.