Fotó: shutterstock illusztráció

A Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) bejelentette, kész arra, hogy bojkottálja a parlament üléseit, és utcai tiltakozásokat rendezzen, amíg a párt hat letartóztatott képviselőjét szabadon nem bocsátják – adta hírül csütörtökön a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A VMRO-DPMNE hat parlamenti képviselőjét – további harminc emberrel együtt – tíz nappal ezelőtt fogták el, mert a gyanú szerint részt vettek a macedón parlament áprilisi megtámadásában. Az ellenzéki képviselők mentelmi jogát a képviselőház felfüggesztette, hármukat a szkopjei bíróság hétfőn harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte, hárman pedig házi őrizetben maradnak.

Nikola Gruevszki szerint politikai leszámolásról van szó, a képviselők letartóztatása törvényellenesen történt. Közölte: a VMRO-DPMNE képviselői mindaddig nem térnek vissza a parlamentbe, amíg nem kezdődik valódi párbeszéd a pártok között.

A VMRO-DPMNE több mint tíz éven át vezette Macedóniát, ám az egy évvel ezelőtti parlamenti választást elveszítette. Június óta új, balközép vezetése van a nyugat-balkáni országnak. A Zoran Zaev vezette kabinet a szomszédos országokkal fennálló viták rendezését, valamint az európai integráció felgyorsítását tűzte ki célul. Amennyiben azonban a legnagyobb ellenzéki párt bojkottálja a parlament üléseit, a képviselőház nem tud legitim vitát folytatni a szükséges reformokról.

A jobboldali képviselők elfogása óta még nem ült össze a szkopjei képviselőház, így egyelőre nem lehet tudni, valóban távol maradnak-e az ülésektől a VMRO-DPMNE politikusai.

(MTI)