A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint Bosznia-Hercegovina nagyszámú muszlim lakossága és széteső politikai irányítása miatt veszélyes tranzitország lehet.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Speidl Bianka az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók új útvonalon, Albániából Montenegrón keresztül jutnak be az országba. 
    
Egy másik változás, hogy jelenleg több migráns érkezik a török-görög határnál a Marica folyón keresztül, mint a Földközi-tengeren – fűzte hozzá. 
    
Bosznia-Hercegovina decentralizált állam, a központi hatalom befolyása csekély, és nem rendelkezik hatósággal, amely mérné a bevándorlás mértékét és hiteles adatközlésre alkalmas lenne – mondta a kutató.
    
Az migrációs hullám nem hasonlítható a 2015-ben tapasztalthoz, de így is hetente 400-500 bevándorló érkezik az országba – jelezte.
    
Hozzátette: Bosznia-Hercegovina mindent megtesz, hogy kontroll alatt tartsa a migrációs krízist, katonákat vezényel ki határvédelemre, új befogadóállomásokat alakít ki és a határvédő kerítések megépítését is kilátásba helyezte.