A jobboldali Jair Bolsonaro hivatalosan is bejelentette, hogy elindul az októberi brazíliai elnökválasztáson.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A korábbi katonatiszt a közvélemény-kutatások szerint jelenleg második helyen áll a volt elnök, Luiz Inacio Lula da Silva mögött, aki azonban egy korrupciós ügy miatt éppen börtönben ül, így nem valószínű, hogy elindul a választáson.

Bolsonarót sokan rasszistának és homofóbnak tartják, mások azonban benne látják a bűncselekmények súlya alatt omladozó ország megmentőjét.

A 63 éves Bolsonaro nagyjából háromezer lelkes támogatója előtt Rio de Janeiróban jelentette be indulását az elnökválasztási küzdelemben, ahol a gyenge társadalmi háttérrel bíró Szociálliberális Pártot (PSL) képviseli majd, ami azt jelenti, hogy mindösszesen 10 másodpercnyi televíziós reklámidő jut neki a kampányban, ez pedig hatalmas hátrányt jelent.

„Nem nagy a pártunk. Nem részesülünk a kampányfinanszírozásból. Nem jelenhetünk meg a televízióban” – mondta. – „De van valamink, ami másoknak nincs: ez pedig ti vagytok, a brazil emberek”.

Bolsonarónak több millió követője van a közösségi médiában, és sokan a „brazil Trumpként” emlegetik a politikust. Kérlelhetetlen abortuszellenes nézetei miatt ráadásul sok millió keresztény választó támogatását tudhatja maga mögött.