Gyors kormányalakításra törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Hessen tartományban a párt ottani főtitkárának hétfői bejelentése szerint.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Manfred Pentz az előző nap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választások után Wiesbadenben kijelentette, hogy a CDU, amely ugyan jelentősen veszített korábbi támogatottságából, de 27 százalékkal így is az élen végzett, már az elkövetkező napokban meg akarja kezdeni a tárgyalások irányvonalának kidolgozását. Céljuk az, hogy az év végéig lezárják a kormányalakítási tárgyalásokat.

A főtitkár bejelentése csaknem egy időben érkezett a hírrel, miszerint Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke várhatóan nem indul újra a pártelnöki tisztségért a CDU decemberi kongresszusán.

A CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el Hessenben, a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest.

A nyugati tartományban a CDU a mostani választásokon jelentősen megerősödött Zöldekkel kormányoz együtt. A két pártnak a vasárnapi választások nyomán továbbra is megvan a kormányzáshoz szükséges, igaz csak minimális, egyetlenegy fős többsége. A CDU-nak 40, a Zöldeknek 29 képviselője lesz a 137 fős törvényhozásban.

Manfred Pentz azonban közölte, hogy más pártokat is megbeszélésekre hívnak, a Baloldallal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párttal azonban kizárta a tárgyalások lehetőségét.

A CDU-val szövetségi szinten együtt kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) hesseni főtitkára közölte, a párt által elszenvedett jelentős veszteségek ellenére sem tartja szükségesnek, hogy Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt hesseni elnöke lemondjon tisztségéről. Nancy Faeser hozzátette, úgy véli, Thorsten Schäfer-Gümbel marad az SPD hesseni vezetője és a tartományi parlamentben a párt frakcióvezetője.

A 19,8 százalékkal második helyen végző SPD helyi főtitkára közölte azt is, hogy nyitottak a tárgyalásokra.

A párt a CDU-hoz hasonlóan több mint 10 százalékpontot veszített a támogatottságából a legutóbbi, 2013-as tartományi választásokhoz képest.

A támogatottságukat jelentősen növelő Zöldek ugyancsak jelezték, hogy készek tárgyalásokat folytatni. Annalena Baerbock, a párt országos társelnöke hétfőn Berlinben nyomatékosította, hogy minden életképes koalícióról hajlandók egyeztetni.