Humanitárius szövetséget hozott létre a földközi-tengeri életmentésre három civil szervezet, a spanyol Proactiva Open Arms, a német Sea-Watch, és az olasz Mediterranea – jelentették be az érintettek egy Barcelonában rendezett sajtótájékoztatón pénteken.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Oscar Camps, a Proactiva Open Arms alapító igazgatója elmondta: együttműködésük a #United4Med elnevezést kapta. Céljuk, hogy a tengeren is védjék az emberi jogokat, és „frontot nyissanak az embertelenséggel szemben”.

Adataik szerint idén szeptemberben minden ötödik ember életét vesztette azok közül, akik megpróbáltak átkelni a Földközi-tengeren, így ez számít az eddigi legtöbb áldozatot követelő hónapnak.

Úgy vélik, mindez egyenes következménye tevékenységük korlátozásának a térségben, amiért bírálták Európát, a humanitárius szervezetek munkájának „kriminalizálását”, valamint az „embertelen és igazságtalan” migrációs politikákat.

Felhívást intéztek az európai városok vezetőihez, szervezeteihez, lakosaihoz, hogy mutassák meg: lehetséges egy „szolidárisabb Európa” is.

Az NGO-k bejelentették: három hajójuk visszatér a Földközi-tenger középső részére és ott folytatja életmentő munkáját, valamint az emberi jogok megsértésének dokumentálását.