Kollektív felelősségtudatra van szükség a tagállamok részéről az illegális bevándorlás megfékezése érdekében – jelentette ki Giuseppe Conte olasz kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

Fotó: MTI, archív

Conte az Európa jövőjéről folytatott EP-vitában hangsúlyozta, a tagállamok nagy része nem hajlandó részt venni az automatikus és kötelező szolidaritásban, és mindez emberéleteket követel.

Az olasz miniszterelnök szerint tényleges szolidaritásra van szükség, „szem előtt tartva az emberéleteket és saját biztonságunkat”.

Európa globális kihívással néz szembe, ezért olyan szolidaritásra van szükség, amely nem osztja különböző térségekre vagy régiókra az Európai Uniót – hangoztatta Conte.

Mint közölte, a migrációs válságot Európa későn vette észre, későn kezdett el foglakozni vele, és ma is késlekedve nyúl a témához. Véleménye szerint stabil és hatékony megoldásokat kell  találni a válságra, nem lehet halogatnia egy többszintű migrációs stratégia létrehozását. Ennek egyebek mellett olyan prioritásokat kell felállítania, mint az elsődleges mozgások megállítása, különben a másodlagos, unión belüli migrációt Európa sosem fogja tudni ellenőrizni.

Kiemelte Afrikának, mint a migráció egyik fő kiindulási régiója támogatásának fontosságát. Mint hangsúlyozta, a pénzügyi támogatás, valamint a partnerség megerősítése Afrikával elengedhetetlen, ellenkező esetben az illegális migrációt csak időlegesen lehet korlátozni.

Új együttműködési modellt kell kialakítani az afrikai országokkal, mint egyenrangú felekkel, amelynek része az azonos szintű felelősségvállalás is – húzta alá. Az afrikai társadalom jövőjének erősítése Európa biztonságának kulcsa – tette hozzá. Emellett fokozni kell az embercsempészek tevékenysége elleni küzdelmet, akik támadást indítottak az egész emberiség ellen, miközben Európa biztonságát is fenyegetik – hívta fel a figyelmet.

Európának irányítania kell a migrációt, mivel a jelenség tartós. Erre kell választ adnia  a 2020 utáni, hosszú távú uniós költségvetésnek is – mondta.

Conte kiemelte továbbá a külső – úgy a tengeri, mint szárazföldi – határok védelmének fontosságát. Véleménye szerint meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex tevékenységét, hogy kevesebb nyomás nehezedjen az érkezési országokra. A migrációs nyomás minden tagállamot egyformán érint, egyetlen ország sem képes a migrációs áramlásokat egyedül kezelni – emelte ki.

Aki valamely uniós tagállamban partra száll, vagy átlépi annak határát,  Európába érkezik, ezért felelősségre és szolidaritásra van szükség a biztonság és a gazdasági növekedés érdekében. A migrációs kérdésének megoldásán keresztül  helyre lehet állítani az  Európai Unióba vetett bizalmát. Nem szabad, hogy e tekintetben törésvonalak jelentkezzenek a tagállamok között – tette hozzá az olasz miniszterelnök.