Megvédte kormánya „populista természetét” év végi sajtótájékoztatóján pénteken Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy azzal – mint fogalmazott – képes közel kerülni az állampolgárokhoz.

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

Conte május 31-e óta vezeti az elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a radikális jobboldali Liga alkotta kormánykoalíciót, amelynek hat hónapos tevékenységét tekintette át a csaknem három órás sajtóértekezleten. 

„Szükség van a kormány populista természetére, mert azzal képes közel kerülni az állampolgárokhoz” – jelentette ki a kormányfő.

Conte szerint kormányának politikája „teljes mértékben újító és teljes változást jelent az olasz politikában, a kabinet nem lobbicsoportok kormánya”, és képes volt arra, hogy „csökkentse a szakadékot a politikai osztály és a polgárok között”.

Az olasz kormányfő egyúttal cáfolta a koalíciós partnerek közötti nézeteltérésekről szóló híreszteléseket. „Biztosíthatom Önöket, hogy teljes az összhang, és soha nem alakult ki komolyabb vita közöttünk” – tette hozzá.

„A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az állampolgárok nagyra értékelik ezt a kormányt” – fogalmazott az olasz miniszterelnök.

Conte ugyanakkor nem zárta ki, hogy „történhet néhány változás” a kormányban, ha szükséges.

Az olasz kormányfő megerősítette azt az álláspontját, amely szerint egyik kormányzó erő mellett sem fog kampányolni a 2019 májusában esedékes európai parlamenti (EP) választások előtt, és politikai pályafutása a jelenlegi kormányzati ciklus végéig fog tartani. 

Conte sajtótájékoztatója részletesen foglalkozott az olasz kormány módosított költségvetési csomagjának elfogadásával, ami lehetővé tette, hogy az Európai Bizottság egyelőre ne indítson túlzottdeficit-eljárást Olaszország ellen.

Az olasz kormány legújabb költségvetési tervezetének központi eleme a hiánycél csökkentése a korábbi 2,4 százalékról 2,04 százalékra, ami olasz lapértesülések szerint több mint 10 milliárd eurós költségvetési korrekcióra kényszerítette Rómát. 

Elemzők kiemelték, hogy a két miniszterelnök-helyettes, Luigi di Maio és Matteo Salvini kezdetben „egy tizedesvesszőt” sem akart változtatni a költségvetési tervezeten, végül azonban a pénzügyi szakértőknek és főleg a közvélemény-kutatásoknak engedtek, mivel a felmérések szerint az olaszok többsége el akarta kerülni a brüsszeli szankciókat.

Sajtótájékoztatóján Conte kijelentette: „nem arról van szó, hogy Brüsszel újraíratta velünk a költségvetést. Ez téves. Ez az a költségvetés, amelyet mindig is akartunk”. „A jóváhagyandó költségvetés tükrözi Olaszország kötelezettségvállalásait” – tette hozzá.