Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Erna Solberg miniszterelnök vezette norvég kisebbségi kabinetet eddig kívülről támogató Keresztény Néppárt (KrF) rendkívüli pártkongresszuson döntött pénteken arról, hogy csatlakozik a kormánykoalícióhoz.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Január közepétől Solberg pártja, a konzervatív Höyre mellett a jobboldali populista Haladó Párt (FrP) és a liberális Venstre vesz részt kormánykoalícióban.

A KrF 190 küldötte a pénteki pártkongresszuson kis többséggel (98 szavazat 90 ellenében, két tartózkodás mellett) szavazott a kormánypártokhoz való csatlakozás mellett, egyben elutasítva Knut Arild Hareide pártelnök kezdeményezését, hogy szakítva eddigi külső támogatásukkal, inkább a szociáldemokrata Munkáspárttal a Centrum Párttal szövetkezve alakítsanak új kormányt. A kereszténydemokraták pálfordulása a Solberg-kormány végét jelentette volna. A szavazáson elszenvedett vereségét követően Hareide bejelentette lemondását a pártelnöki tisztségről.

Amennyiben a koalíciós tárgyalások sikerre vezetnek, Erna Solbergnek meglesz a parlamenti többsége, s kormánya vélhetőleg hatalmon tud maradni a 2021-es választásokig.

Ugyanakkor a kormánypártok együttműködését sorozatos viták gyengítették a szociálpolitikai kérdésektől egészen a bevándorlásig terjedően.

A tavaly szeptemberi választáson a Höyre a második legerősebb pártnak bizonyult a szociáldemokrata Munkáspárt mögött, amely azonban végül nem tudott partnereivel kormányt alakítani.

Az előző norvég kormánykoalícióban a Höyre és a Haladó Párt vett részt a Venstre és a KrF támogatásával. Solberg mind a négy párt részvételére számított az új koalícióban, de a kereszténydemokraták eddig nem akartak ilyen szoros együttműködésre lépni a jobboldali populistákkal, így megmaradtak a kisebbségi kormány külső támogatóinak.