A migrációs hullám megmutatta, hogy szükség van az Európai Unió külső határainak megvédésére, és ehhez kell egy európai hadsereg – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a cseh nagykövetek értekezletének kezdetén elmondott beszédében hétfőn, Prágában.

Fotó: MTI, archív, illusztráció



„Meggyőződésem, hogy hosszú távon nem tudunk meglenni egy európai hadsereg nélkül” – jelentette ki a kormányfő. Szerinte az európai biztonságpolitikának arra kell irányulnia, hogy az Európai Unió „akcióképesebb és megbízhatóbb partner” legyen. Sobotka azzal számol, hogy az Európai Tanács legközelebbi ülésein már konkrét javaslatok is elhangzanak a közös hadseregről.
    
A nemzetközi biztonságpolitikai helyzet alakulása egyértelműen bebizonyította, hogy Csehország számára az európai uniós és a NATO-tagság „lényeges meghatározó tényező”. A legutóbbi terrorcselekmények alapján is nyilvánvaló, hogy Európának a fenyegetés minden formájára fel kell készülnie. 
    
„Az EU és a NATO stabilitásának és cselekvőképességének szavatolása kulcsfontosságú Csehország számára. A vita a két szervezet jövőjéről már megkezdődött” – mutatott rá Bohuslav Sobotka. Leszögezte, hogy Csehország aktív kíván lenni ezen a téren, és nagy feladatok hárulnak a cseh diplomáciára is.
    
Csehország számára – fejtette ki Sobotka – az uniós tagságnak nincs alternatívája. 
    
A „cseh kormány védelmezni fogja az ésszerű európai együttműködés folytatását” Nagy-Britannia kilépése után is – tette hozzá. 
    
A cseh nagykövetek szokásos évi értekezletének első napján Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is részt vesz. Lajcák a nap folyamán kétoldalú tárgyalásokat is folytat európai kérdésekről cseh partnerével, Lubomír Zaorálekkel és Sobotka kormányfővel. 

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)