Csehország határozottan elhatárolódott azoktól az információktól, miszerint az ENSZ pénteken elfogadta volna a világszervezet globális migrációs csomagját.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Szombatra virradóra az ENSZ-ben csupán a szövegtervezet készült el, amelyet az egyes tagországok nemzeti szinten megvitatnak, és álláspontjukat csak azon a konferencián közlik, amelyre decemberben kerül sor” – szögezte le a prágai külügyminisztérium a tárca honlapján megjelentetett közleményében. Prága rámutatott: az ENSZ globális migrációs csomagját csak ez a konferencia fogadhatja el. A most elkészült szövegtervezetről az ENSZ-tagállamok nem is szavaztak. 

A cseh külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a most elfogadott szöveg jogilag nem kötelező érvényű, és Csehország csak a jövőben dönt arról, csatlakozik-e hozzá.  

„Csehország ismételten alapvetőnek minősítette, hogy ez a szöveg megfelelő mértékben megoldja az illegális migrációt, elsősorban a migránsok visszatérésének kérdését származási országukba, a csempészek elleni küzdelmet és azokat a problémákat, amelyek az illegális migrációhoz vezetnek. Csehország kormánya nem tudja, és nem is fogja semmiféle egyetértését adni az illegális migrációhoz” – olvasható a tárca nyilatkozatában. 

A cseh CTK hírügynökség emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok még tavaly kivonult a globális migrációs csomagról folytatott tárgyalásokról, és Magyarországnak is komoly kifogásai vannak a dokumentum ellen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban a csomagról szólót tárgyalássorozatán felszólalva azt mondta: a magyar kormány első számú célja továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. Hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak, holott nemcsak rájuk kellene összpontosítani, hanem azoknak a jogaira is, akik a saját hazájukban szeretnének élni biztonságos és nyugodt körülmények között.     

A külügyminiszter az MTI-nek elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében, szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából, és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.     

A CTK szerint a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a migráció határozott ellenzőjének számít. Ezek az országok az Európai Unióban folytatott migrációs vitákban egybehangzóan elutasították, hogy illegális bevándorlókat fogadjanak be országuk területén.