Csehország nem kér az oroszellenes szankciókból

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

Csehország a jövőben nem fog aktívan bekapcsolódni az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről folyó európai vitákba - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában.

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

Babis szerint ebben állapodtak meg a vezető cseh politikusok, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban megvitatták a cseh külpolitika időszerű feladatait. "Ezt a problémát nem tekintjük prioritásnak" - szögezte le a kormányfő.

Az Európai Unió a Krím félsziget elfoglalása után hozott büntetőintézkedéseket Oroszország ellen, amelyeket rendszeresen meghosszabbítanak.

"Megyeztünk, hogy ehhez nem fogunk aktívan hozzászólni, mert erre nincsen ok" - mondta Babis újságíróknak. Az Európai Unió egyes tagállamai sem egységesek ebben a kérdésben - tette hozzá.  

A cseh államfő, a kormányfő, a parlamenti alsóház elnöke, a védelmi, a kül- és belügyminiszter a szerdán elfogadott közös nyilatkozat szerint úgy vélik, hogy az oroszellenes szankciók elfogadásának okai azonban továbbra is fennállnak, és felszólították a feleket, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket a minszki megállapodások teljesítése érdekében.

Babis közölte, hogy az oroszellenes szankciók fenntartása Prága számára nem kiemelt feladat. Közismert, hogy Zeman államfő a múltban több alkalommal is a büntetőintézkedések megszüntetését sürgette. "Zeman nem tagja az Európai Tanácsnak, ott Csehországot a kormányfő képviseli. Ebből kifolyólag az elnök úr azt mond, amit akar" - jegyezte meg a cseh miniszterelnök.