Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Nicolás Maduro venezuelai elnök elrendelte kedden az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok teljes felülvizsgálatát, miután Mike Pence amerikai alelnök keményen bírálta őt, és támogatásáról biztosította az ellenzékét.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Döntöttem, és utasítottam a külügyminisztert arra, hogy kezdje el az amerikai kormányhoz fűződő kapcsolatok teljes és mindenre kiterjedő felülvizsgálatát. Az elkövetkező órákban döntést hozunk” – mondta Maduro.

Hírügynökségek azzal hozzák összefüggésbe Maduro bejelentését, hogy Mike Pence kedden támogatásáról biztosította a venezuelai ellenzék szerdára tervezett kormányellenes tüntetését, és diktátornak nevezte Madurót, akinek „nincs legitim joga igényt tartani a hatalomra”.

Caracas tavaly májusban kiutasította az országból az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét, Todd Robinsont és helyettesét, Brian Naranjót, akiket a dél-amerikai állam szocialista vezetése elleni összeesküvéssel és az elnökválasztás elszabotálásával vádoltak meg. Todd Robinsont nemkívánatos személynek nyilvánította. Két nappal előtte tartottak Venezuelában elnökválasztást, amelyen Maduro győzött, de az Egyesült Államok és az EU nem ismerte el a szavazás eredményét. Donald Trump amerikai elnök a választás utáni napon Venezuela elleni szankciókról írt alá rendeletet. A büntetőintézkedések megtiltották az amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, s a venezuelai olajiparból vagy más ágazatokból származó vagyontárgyakat felvásároljanak.

Az elmérgesedett viszony ellenére Maduro szeptemberben többször is kijelentette, hogy kész tárgyalni Trumppal, és megvitatni vele a kétoldalú kapcsolatok helyzetét.